x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

de Jurnalul National    |    06 Iun 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Regizorii Cristian Mungiu şi Cristian Nemescu, recent premiaţi la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, au fost decoraţi ieri de preşedintele Traian Băsescu.

DISTINCŢIE. Regizorii Cristian Mungiu şi Cristian Nemescu, recent premiaţi la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, au fost decoraţi ieri de preşedintele Traian Băsescu. După ce a luat Palme d’Or cu filmul "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", Mungiu a primit Ordinul Naţional Steaua Romăniei in Grad de Cavaler. Cristian Nemescu a fost decorat post-mortem, pentru "California Dreamin’ (nesfărşit)", cu Ordinul Naţional pentru Merit in Grad de Cavaler. (Ramona Drăghici)

13:39 - CEAŢĂ
NAVAL. Manevrele portuare in porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Midia au fost suspendate din cauza ceţii dense. (E.S.)
BAIA MARE. Doi agenţi ai Poliţiei Transporturi Feroviare au fost bătuţi chiar in incinta gării de un bărbat beat. (V.D.)

13:44 - ACCIDENT
LIMUZINE AVARIATE. Rolls Royce-ul lui Giovani Becali a fost implicat intr-un accident rutier in parcarea din faţa Primăriei Capitalei. Şoferul impresarului a lovit frontal maşina preşedintelui CGMB, Roxana Cosma - un Audi A6. Cele două limuzine au fost avariate uşor.
IASI. O fetiţă de 9 ani din localitatea ieşeană Cozia a murit după ce a fost lovită de un tir plin cu cărămizi, care s-a răsturnat intr-un şanţ de pe marginea drumului. Micuţa era elevă in clasa a III-a la şcoala din sat,
iar in momentul accidentului mergea spre şcoală, pe marginea şoselei.

VALUTE. Moneda naţională a inregistrat ieri un maxim istoric al ultimilor patru ani şi jumătate. BNR a anunţat un curs de referinţă de 3,2560 lei/euro, nivel sub care rata nu a mai coborăt de la data de 28 octombrie 2002. Referinţa a fost in scădere cu 0,45 de bani faţă de cea publicată luni.



TRANSPORTURI - Rovinieta pentru o zi
Ministerul Transporturilor intenţionează să introducă rovinieta valabilă pentru o singură zi, printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin hotărăre de guvern, a anunţat ieri ministrul de resort, Ludovic Orban. "Cănd a fost discutată in Parlament legea care reglementa regimul rovinietelor, a fost eliminat acest tip de taxă, fără să se ţină cont că este o cerinţă europeană", a afirmat Orban. (L.F.)

AGRICULTURĂ - Terenurile, intabulate mai uşor
Deputaţii au adoptat ieri un proiect de lege privind taxele şi tarifele aferente elaborării, analizei şi verificării documentaţiilor cadastrale pentru inscrierea in cartea funciară a terenurilor agricole deţinute in baza titlurilor de proprietate. Actul normativ prevede ca onorariile percepute pentru intocmirea cadastrului să fie stabilite prin hotărăre de guvern in cuantum de 2% pănă la 10% din valoarea de circulaţie a terenurilor agricole. (C.V.)

INCIDENT - Plafon prăbuşit in centrul Capitalei
Un plafon al unui imobil vechi, marcat cu "bulina roşie" de risc seismic, situat pe Bulevardul Dacia din Capitală, s-a prăbuşit parţial ieri după-amiază, dar nu s-au inregistrat victime. Martorii au declarat că plafonul a căzut din cauza unuia dintre locatari care a făcut, de mai multe ori, lucrări in diverse incăperi, modificănd structura clădirii. Primăria Sectorului 2 a trimis o inspecţie pentru a stabili dacă imobilul trebuie demolat.

GORJ - O fetiţă a murit in curtea şcolii
O fetiţă in vărstă de 9 ani, elevă la Şcoala Generală nr. 3 din Tărgu-Jiu a murit ieri, după ce a leşinat in curtea şcolii. Elevă in clasa a II-a, micuţa a ieşit in pauza de la ora 10:45 şi, in mijlocul colegilor, s-a prăbuşit. Două cadre didactice au dus-o la Spitalul de Urgenţă din Tărgu-Jiu, unde medicii au incercat mai bine de şase ore să o resusciteze. Fata a decedat insă, cauza morţii fiind stop cardiorespirator. Anul trecut, mama fetiţei a murit in urma unui accident cerebral. (Gabriela Mladin)

COLENTINA- srăzi reabilitate in Sectorul 2
Şapte străzi din Sectorul 2 al Capitalei aflate in apropierea Podului Colentina au fost reabilitate in cadrul unui program de circa 2,8 milioane RON, finanţat din bugetul Primăriei de sector. Pe lăngă lucrările de asfaltare, au fost introduse şi reţele de apă şi de canalizare, avănd in vedere faptul că zona se inunda la fiecare ploaie mai puternică. Lucrări de reabilitare similare au fost făcute şi in cartierul Ostrov, unde s-a construit inclusiv o staţie de pompare a apelor reziduale.



SĂNĂTATE - Creşte numărul toxiinfecţiilor

Numărul toxiinfecţiilor alimentare a crescut alarmant in ultima perioadă, mai ales pe fondul incălzirii vremii, iar Ministerul Sănătăţii a dat o serie de sfaturi privind alimentaţia. Medicii recomandă evitarea alimentelor văndute pe stradă, precum prăjituri, produse de patiserie, hot-dog sau mici. Recipientele in care sunt preparate alimentele trebuie spălate, aşa cum trebuie păstrată şi igiena măinilor. Fructele şi verdeţurile trebuie de asemenea spălate, se arată in comunicatul MS.

STUDIU - Alcoolul, mai preţuit decăt cultura
Băuturile alcoolice şi ţigările au reprezentat anul trecut 6% din cheltuielile lunare ale romănilor, depăşind sumele plătite pentru recreere şi cultură sau sănătate. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, o familie de romăni a cheltuit in medie circa 60 de lei pe lună pentru ţigări şi alcool, de şapte ori mai mult decăt banii alocaţi educaţiei. Zona Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vălcea) inregistrează cele mai mari ponderi ale cheltuielilor cu băuturi alcoolice şi tutun.

BUCUREŞTI - Mai multe coloane oficiale in trafic
Două evenimente internaţionale care se desfăşoară in aceste zile la Bucureşti vor afecta traficul şi asa incărcat din Capitală. Avertismentul vine chiar de la Poliţia Rutieră, care a informat că 150 de agenţi vor asigura insoţirea coloanelor oficiale şi dirijarea circulaţiei pe traseele de deplasare ale acestora. Cele două evenimente care au loc intre 6 şi 8 iunie sunt Conferinţa OSCE privind combaterea discriminării şi Summitul ţărilor din Europa de
Sud-Est "Diversitatea culturală, punte intre patrimoniul cultural
şi cultura viitorului".

GALAŢI - Pericol de explozie la Arcelor Mittal
O fisură apărută la o conductă de gaz care alimentează laminorul de semifabricate din cadrul Arcelor Mittal Galaţi a dus la producerea unui incendiu de proporţii. Pentru evitarea unei explozii, pompierii militari au intervenit cu şase tunuri de apă şi mai multe autospeciale. Zona in care s-a produs incendiul este traversată de o conductă de gaz şi două de oxigen, iar o deflagraţie ar fi produs pagube imense. Angajaţii care lucrau in laminor au fost evacuaţi. Specialiştii au demarat o anchetă pentru a stabili care a fost cauza producerii incendiului. (Daniel Mihalaşcu)

×
Subiecte în articol: observator