x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România îşi menţine poziţia secundă în clasamentul eurosărăciei. Şase regiuni autohtone, printre cele mai sărace 20 de zone din UE

România îşi menţine poziţia secundă în clasamentul eurosărăciei. Şase regiuni autohtone, printre cele mai sărace 20 de zone din UE

de Mediafax    |    13 Mar 2012   •   13:58
România îşi menţine poziţia secundă în clasamentul eurosărăciei. Şase regiuni autohtone, printre cele mai sărace 20 de zone din UE

Sase regiuni din Romania, mai exact intreaga tara exceptand zona Ilfov-Bucuresti Vest, raman printre cele mai sarace 20 de zone din UE, categorie formata exclusiv din patru tari din Europa de Est - Bulgaria, Romania, Polonia si Ungaria, potrivit unui raport al biroului de statistica Eurostat.

Cea mai saraca regiune din UE se mentine Severozapaden (Bulgaria), cu un PIB pe cap de locuitor (calculat la paritatea puterii de cumparare) de 27% din media UE pentru anul 2009.

Nord-Est Romania se afla pe locul al treilea, cu un PIB pe cap de locuitor de 29,5% din media UE, fiind devansata de o alta regiune din Bulgaria, Severen Tsentralen din Bulgaria (29%).

Potrivit ultimului raport Eurostat, pozitiile patru si cinci sunt ocupate de Yuzhen Tsentralen (31%) si Severoiztochen (36%) din Bulgaria, urmate de Sud-Vest Oltenia (36%), Yugoiztochen Bulgaria (36%), Sud-Est Romania (38%), Eszak-Magyarorszag Ungaria (40%) si Sud-Muntenia (40%).

In timp ce Bulgaria si Romania domina prima parte a clasamentului celor mai sarace 20 de regiuni, in partea a doua sunt prezente mai mult Polonia si Ungaria.

Astfel, pe pozitiile 11 si 12 se afla Lubelskie (41%) si Podkarpackie din Polonia (42%), urmate de Eszak-Alfold Ungaria (42%) si Del-Alfold din Ungaria (43%), Nord Vest Romania (43%), Del-Dunantul Ungaria (45%), Podlaskie (45%) si Warminsko-Mazurskie din Polonia (45%), Centru Romania (46%) si Swietokrzyskie Polonia (47%).

Din Romania, cel mai bine se situeaza Bucuresti-Ilfov, cu un PIB pe cap de locuitor de 111% din media UE (la paritatea puterii de cumparare) si regiunea Vest, cu 51,6%.

Intre cele 20 de regiuni cu cel mai scazut PIB pe cap de locuitor din UE, Romania este prezenta cu sase regiuni, din totalul de opt la nivelul tarii, Bulgaria cu cinci din sase, Polonia cu cinci din 16, iar Ungaria cu patru din sapte.

Cele 27 de state UE includ in total 271 de regiuni.

Din cele 65 de regiuni cu PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE, 15 se afla in Polonia, cate sapte in Cehia si Romania, sase in Ungaria, cinci in Bulgaria, cate patru in Grecia, Franta (toate in afara Frantei continentale) si Italia, cate trei in Portugalia si Slovacia, doua in Marea Britanie si cate una in Spania, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania.

Cea mai bogata regiune din UE a ramas cartierul financiar al Londrei, cu un PIB pe cap de locuitor de 332% din media UE, urmata de Luxemburg (266%) si Bruxelles (223%). Din Europa Centrala si de Est, cel mai bine situata este regiunea Bratislava (178% din media UE) din Slovacia.

×
Subiecte în articol: bulgaria saracie regiuni romania eurostat