x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, menţionată în raportul Human Rights Watch în legătură cu dosarul închisorilor secrete ale CIA

România, menţionată în raportul Human Rights Watch în legătură cu dosarul închisorilor secrete ale CIA

22 Ian 2012   •   10:13
România, menţionată în raportul Human Rights Watch în legătură cu dosarul închisorilor secrete ale CIA

Romania este mentionata in raportul Human Rights Watch (HRW) din 2012 printre tarile care nu au elucidat eventuala lor participare la programul centrelor secrete de detentie ale CIA din estul Europei, alaturi de Lituania si Polonia. De asemenea, raportul face referire la violentele rasiste si xenofobe impotriva romilor in mai multe tari ale UE.

Potrivit raportului publicat pe site-ul organizatiei, s-au facut putine progrese spre elucidarea eventualei complicitati a unor guverne europene cu programul american de detentie si tortura a unor presupusi teroristi in centre secrete, informeaza Agerpres. Lituania si-a oprit investigatia, o ancheta similara in Polonia a inregistrat progrese reduse, in timp ce autoritatile romane au negat in mod repetat o astfel de implicare, in ciuda unor dovezi vehiculate de presa, care a identificat locul in care s-ar fi aflat un fost centru de detentie secreta al CIA la Bucuresti.

De asemenea, raportul evidentiaza violentele rasiste si xenofobe la care au fost supusi romii in mai multe tari, printre care Grecia, Italia si Ungaria, precum si raspunsul inadecvat oferit de guverne. Human Rights Watch citeaza atacul terorist din Norvegia din iulie soldat cu 77 de morti pentru a ilustra pericolul intolerantei scapate de sub control. In acelasi timp, reactia guvernului de la Oslo, de a raspunde cu 'mai multa deschidere, mai multa democratie si mai multa umanitate', este data ca un exemplu pozitiv.

×
Subiecte în articol: romania hrw inchisori cia