x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia nu vrea gunoaiele de la Napoli

Romănia nu vrea gunoaiele de la Napoli

de Alexandru Nastase    |    08 Ian 2008   •   00:00
Romănia nu vrea gunoaiele de la Napoli
Sursa foto: CARLO HERMANN/

Romănia nu va accepta deşeurile din zona oraşului italian Napoli, au declarat ieri pentru Jurnalul Naţional surse din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Reacţia vine ca urmare a propunerii avansate de guvernul de la Roma, aceea de a vinde in Romănia gunoaiele de pe străzile din Napoli.



Romănia nu va accepta deşeurile din zona oraşului italian Napoli, au declarat ieri pentru Jurnalul Naţional surse din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Reacţia vine ca urmare a propunerii avansate de guvernul de la Roma, aceea de a vinde in Romănia gunoaiele de pe străzile din Napoli.


Guvernul italian s-a intrunit ieri-dimineaţă intr-o şedinţă extraordinară, pentru a incerca să găsească soluţii la ceea ce presa a numit "criza deşeurilor de la Napoli". Potrivit estimărilor făcute de autorităţile locale, zeci de mii de tone de gunoaie zac pe străzile oraşului, spre disperarea locuitorilor. Deşeurile menajere nu au mai fost colectate de două săptămăni, pentru că gropile de gunoi ale oraşului sunt pline. Edilii locali au incercat la sfărşitul săptămănii trecute să redeschidă o fostă groapă de gunoi a oraşului, inchisă şi ecologizată la mijlocul anilor ’90, insă napoletanii s-a impotrivit. Oamenii au organizat un protest spontan lăngă fosta groapă de gunoi, impiedicănd autorităţile să o inspecteze. Mai mult, napoletanii au aruncat cu pietre in forţele de ordine venite să impiedice un eventual scandal. Localnicii nu au găsit altă soluţie decăt să dea foc gunoaielor şi le-au făcut de lucru, astfel, pompierilor.


REFUZ CATEGORIC. Printre soluţiile propuse de guvernul de la Roma s-a numărat şi una care a mai fost avansată şi in trecut: depozitarea deşeurilor contra unei sume de bani in Romănia. Ideea a fost lansată şi in 2007, cănd au existat probleme cu deşeurile din Sicilia. Atunci insă executivul de la Bucureşti a respins varianta, deşi reprezentanţi ai guvernului italian veniseră in Romănia să negocieze preţul pentru preluarea deşeurilor. Şi de data aceasta autorităţile romăne nu par interesate de această "tranzacţie". Reprezentanţii Ministerului Mediului au declarat că resping din start ideea şi că nici nu se pune problema ca Romănia să accepte deşeurile italienilor.


INTERVENŢIA ARMATEI. Armata italiană a anunţat că este dispusă să işi pună vehiculele la dispoziţie pentru transportarea deşeurilor aflate in apropierea şcolilor care s-au redeschis ieri, a anunţat ministrul italian al Apărării, Arturo Parisi, citat de AFP. Departamentul de genişti din Caserte (regiunea Napoli) a anunţat că se va pune la dispoziţia autorităţilor locale, pentru inlăturarea gunoiului din apropierea şcolilor, a declarat ministrul, citat de agenţia Ansa. Şeful guvernului italian, Romano Prodi, a anunţat că i-a cerut ministrului Educaţiei să deschidă, aşa cum fusese prevăzut, şcolile din Napoli şi din imprejurimi, insă primarii s-au opus acestei iniţi-ative, invocănd motive de igienă. Şcolile din Napoli şi din imprejurimi au fost deschise luni dimineaţă, aşa cum fusese prevăzut, după sărbătorile de sfărşit de an, cu excepţia celor din oraşul Caserte, a declarat responsabilul regional pentru educaţie naţională. "In această dimineaţă, şcolile din (provincia) Campania şi-au redeschis porţile, deşi există situaţii speciale, cum ar fi la Pianura (suburbie din vestul oraşului Napoli), unde numeroşi părinţi nu şi-au trimis copiii la şcoală", a declarat prin telefon Alberto Bottino. "Este adevărat că anumiţi primari ai unor comune din zona Napoli au decis duminică să prelungească vacanţa şcolară, in aşteptarea unei soluţii la criza deşeurilor, insă, după contactele cu instituţiile sanitare şi cele şcolare, şi-au revocat decizia", a precizat Bottino, cu excepţia localităţii Caserte, unde acestea au rămas inchise luni. Mai multe dispozitive ale geniştilor au inceput pe timpul nopţii să cureţe străzile din faţa şcolilor.


Lupte cu poliţia locală

Poliţia italiană a intervenit ieri impotriva manifestanţilor de la Pianura, la vest de Napoli, care se opun deschiderii unui depozit de deşeuri, unde vor fi stocate zeci de mii de tone de gunoi acumulate in regiune, a anunţat agenţia Ansa, citată de AFP. Poliţia a degajat iniţial, in jurul orei locale 7:00, un prim baraj rutier inălţat de manifestanţi pe şoseaua ce duce la acest depozit. In cadrul acestei acţiuni, forţele de ordine au fost atacate cu pietre, potrivit aceleiaşi surse. Un al doilea baraj, format pe aceeaşi stradă şi apărat de mai multe zeci de locuitori din Pianura care se opun deschiderii depozitului, a fost degajat de dispozitivele geniştilor, in timp ce poliţia a intervenit impotriva noilor manifestanţi, precizează agenţia. Unul dintre ei, care urcase pe un dispozitiv al poliţiei, a fost agresat violent, potrivit aceleiaşi surse. Pe timpul nopţii, dispozitivele geniştilor au inceput curăţarea străzilor din regiunea Caserte, un alt mare oraş din Campania, potrivit Ansa.






  Â

×
Subiecte în articol: verde! romania napoli