x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, o oră de beznă simbolică

România, o oră de beznă simbolică

de Marina Constantinoiu    |    29 Mar 2009   •   00:00
România, o oră de beznă simbolică
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

România s-a alăturat parţial campaniei globale "Ora Pământului". Parţial, pentru că a fost meci. Şi tot parţial, pentru că unora le-a fost teamă de hoţi.



O oră de întuneric, adică de economie pentru binele planetei, atât cerea campania globală. Între 20:30 şi 21:30, ieri-seară ar fi trebuit stinse luminile în clădiri emblematice din mai multe judeţe, dar şi în fiecare cămin în care trăiesc oameni conştienţi că viitorul planetei nu sună tocmai bine. Dar România a jucat cu Serbia, iar românului i-a fost greu să urmărească meciul la un aparat de radio, la lumina lumânării, când alternativa era ecranul color, plat sau ba, plasma sau LCD-ul. Poate că unii au făcut concesii: au urmărit meciul la televizor, dar în beznă. Iar alţii s-au temut de hoţi, chiar la nivel de autorităţi, aşa că au redus ora la... minute.

BEZNĂ. Totuşi, mastodontul consumator, Casa Poporului, a stat pe întuneric o oră. Ceva economie s-a făcut. Alte clădiri emblematice au stat şi ele în întuneric, iar în diverse cafenele şi restaurante s-a cinat la lumina lumânării, romantic. Şapte oraşe ale României au participat la acţiune: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Tulcea, Botoşani, Braşov şi Cluj-Napoca.

Un miliard de oameni din întreaga lume au fost îndemnaţi să stingă aseară luminile, timp de o oră, pentru a-i avertiza pe liderii lumii că sunt necesare acţiuni ferme pentru combaterea încălzirii globale. Această iniţiativă a fost lansată pentru prima dată la Sydney, în Australia, cu doi ani în urmă, de ecologişti hotărâţi să convingă oamenii să micşoreze consumul de energie.

Ora Pământului este de fapt cea mai mare manifestare electorală din istoria lumii, cu peste un miliard de oameni, care, prin gestul lor simbolic, "votează" împotriva încălzirii globale.

×
Subiecte în articol: observator