Dupa ce liderii USL l-au acuzat ca merge 'caine surd la vanatoare' la Consiliul European de la Bruxelles si i-au cerut sa prezinte public mandatul cu care va participa la aceasta importanta reuniune, presedintele Traian Basescu a anuntat aseara care va fi pozitia Romaniei la Bruxelles. Summitul incepe astazi, va dura doua zile si este considerat crucial pentru viitorul zonei euro si rezolvarea crizei datoriilor.
'Solutia propusa de Romania la summit-ul de la Bruxelles este amendarea imediata a Protocolului numarul 12, care poate fi stabilit la nivelul Consiliului, iar intr-o faza ulterioara, cand va exista consens intre cele 27 de state membre, sa se modifice si Tratatul UE', a declarat Basescu. Presedintele a spus ca, in situatia actuala, Uniunea are nevoie de solutii urgente si in acest context a explicat ca varianta cea mai buna ar fi amendarea Protocolului 12, care se face doar prin consultarea PE si a BCE. Seful statului a aratat ca modificarea Tratatului in acest moment ar presupune ratificare prin Parlament sau referendum in fiecare stat membru, ceea ce ar lua cel putin un an.
El a spus ca amendarea Protocolului 12 ar trebui facuta in sensul stabilirii unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de 60% intr-un anumit termen pentru toate statele care depasesc acest procent in acest moment. Basescu a mai spus ca o alta modificare este legata de introducerea in Constitutiile statelor membre, si in mod special a statelor din zona euro, a limitei de maximum 3% deficit din PIB. 'Romania este in momentul de fata foarte afectata de situatia din zona euro. In lunile de vara (...) CDS-ul nostru era la imprumuturi pe zece ani in jur de 200 de puncte, la un an imprumuturile erau cu sub 100 de puncte. Aceasta este prima de asigurare de imprumuturi, iar, in momentul de fata, datorita neincrederii generate de intarzierile pentru Grecia, de ce se intampla in Italia, CDS-ul Romaniei la credite pentru zece ani a depasit 450 si merge in sus cu toata zona. Deci suntem afectati. Romania plateste o factura grea a intarzierii deciziilor convingatoare in zona euro', a afirmat Basescu.
El a confirmat ca intarzierea acestor decizii duce la afectarea populatiei Romaniei. 'Va pot spune ce am facut noi. Vazand ce se intampla, am fortat pentru un deficit de 1,9% si nu de 3%. Exact ca sa ne imprumutam mai putin, pentru ca deja orice dobanda peste 7% este extrem de costisitoare. Noi, in luna iunie, am imprumutat cu 5,2-5,3, iar acum dobanzile au ajuns la 7,8-8%, chiar peste 8. Avem acelasi CDS cu Italia in momentul de fata', a adaugat seful statului.
Cat priveste aderarea Romaniei la Schengen, Basescu a spus ca subiectul este pe ordinea de zi a Consiliului, 'cel putin aceasta este promisiunea presedintelui Van Rompuy'. El a adaugat ca ramane de vazut daca subiectul va putea fi discutat, in conditiile in care criza din UE este principala tema pe agenda. 'Noi vom insista sa se discute, dar stim ca Olanda nu-si-a modificat pozitia', a spus presedintele. La 24 noiembrie, Olanda a anuntat ca ramane hotarata sa tina Bulgaria si Romania in afara spatiului Schengen pana cand cele doua tari vor prezenta dovezi privind progresele facute in lupta impotriva coruptiei.