Modalitatile de a intari cooperarea si calendarul aderarii la Uniunea Europeana au fost principalele teme discutate de liderii
din zece state din
sud-estul Europei,
care s-au reunit ieri la Bucuresti. "Ne bucuram ca suntem toti in aceeasi barca. Un marinar in plus nu strica niciodata..."
|
TANDRETE FRATEASCA. Bucurestiul a gazduit a VIII-a reuniune a seecp
|
RENUNTARE. Basescu a eliminat pana la urma aceasta sintagma din speach, precizand doar ca statul Croatia, reprezentat de presedintele Stjepan Mesici, se afla la prima astfel de reuniune in calitate de membru "plin", in vreme ce Republica Moldova, reprezentata de presedintele Vladimir Voronin, participa la summit in calitate de observator. La summit-ul de la Palatul Parlamentului au fost prezenti sefii de stat sau de guvern din Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Croatia, Republica Moldova si Turcia, dar si reprezentanti ai unor institutii internationale, printre care Comisia Europeana, NATO, OSCE si Consiliul Europei. Reuniunea marcheaza predarea Greciei a presedintiei in exercitiu ce apartine Romaniei.
CONTEXT SPECIAL. Reuniunea are loc "intr-un context politic special", a explicat presedintele Basescu, referindu-se la recenta semnare, de catre Romania si Bulgaria, a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana, la disponibilitatea clara a Consiliului European de a incepe negocierile cu Turcia si Croatia si la evaluarile care se fac la Bruxelles in vederea unei posibile integrari a Uniunii Serbia si Muntenegru si a Macedoniei. "SEECP este singura structura regionala care chiar a pornit din regiune, la initiativa statelor participante.
BILANT. Ramane sa-i demonstram viabilitatea si sa confirmam astfel determinarea fata de obiectivele integrarii europene si euro-atlantice", a mai spus Basescu. El a facut si un bilant al reusitelor mandatului romanesc al SEECP, mentionand domeniul justitiei si al afacerilor interne, lansarea campaniei impotriva criminalitatii organizate si a coruptiei, ratificarea de catre tarile membre a Conventiei ONU impotriva coruptiei.
CE ESTE SEECP
|
Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) este o structura regionala fondata la initiativa Bulgariei, in 1996.
Scopul principal a fost de a initia o noua forma de cooperare in zona, dupa aparitia noilor state de pe teritoriul fostei Iugoslavii. Tarile membre au adoptat un plan de actiune pentru cooperarea economica regionala prin care se urmareste sporirea schimburilor comerciale din sud-estul Europei si mai ales integrarea sistemelor de electricitate ale regiunii in sistemul Uniunii Europene. Agenda reuniunilor SEECP include si masuri de intarire a stabilitatii si securitatii, coopararea in domeniul umanitar, turism, mediu, social si cultural, dar si combaterea crimei organizate. |
PRESEDINTII, IN ACVARII
|
In pauza summit-ului, jurnalistii, organizatorii si pesonalul de securitate se calcau in picioare pe holurile Palatului Parlamentului, complet derutati de programul liderilor tarilor membre. Astfel, in timp ce unii presedinti se indreptau spre lifturi, urmati de zeci de camere de luat vederi si de aparate foto, altii se inchideau in cabinele special amenajate pentru intalniri bilaterale. Jurnalistii ii puteau urmari ca in acvarii, fara a avea idee despre ce se discuta. Toti participantii au fost foarte zgarciti in declaratii, inclusiv presedintele Traian Basescu. La finalul unei reuniuni bilaterale cu omologul sau croat, care a avut loc, ce-i drept, intr-una dintre salile Palatului Parlamentului si nu in "acvariile" improvizate pe holuri, Basescu le-a cerut jurnalistilor care asteptau o scurta declaratie sa il lase in pace, reamintindu-le ca in program figureaza, mai tarziu, o conferinta de presa. Spre deosebire de Basescu, Stjepan Mesici a discutat cu reprezentantii presei croate, spunandu-le ca intrevederea a avut ca teme intensificarea cooperarii romano-croate, indeosebi in transport si energie. Un alt subiect a fost integrarea europeana a Croatiei, proces din care, crede Mesici, Guvernul de la Zagreb poate profita de experienta Romaniei, care ii va fi mult mai de folos decat cea a unor tari care au aderat in urma cu zece ani. Cel mai stingher a parut presedintele moldovean, Vladimir Voronin, care, dupa ce a facut mai multe ture pe culoare, insotit de cativa membri ai delegatiei de la Chisinau, s-a refugiat cateva minute la o cafea intr-una dintre cabinele pentru bilaterale, pe care a vazut-o goala.
|
Citește pe Antena3.ro