x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania, sub nameti

Romania, sub nameti

30 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Iarna s-a instalat cu adevarat in Romania. Viscolul din week-end a paralizat circulatia din intreaga tara. Cele mai afectate zone au fost estul si sudul tarii. In urmatoarele trei zile vremea isi va pastra aceleasi caracteristici. Ninsorile si viscolul se vor mari in intensitate in noaptea de miercuri spre joi. Viscolul din week-end a paralizat circulatia din intreaga tara. Cele mai afectate zone au fost estul si sudul tarii. Zeci de drumuri judetene si nationale au ramas blocate si multe localitati n-au avut energie electrica. In Bucuresti, firmele de salubrizare nu prea si-au facut treaba. Din acest motiv, societatea Supercom a fost amendata de doua ori.

MONICA C. ANDREI

REACTIE. Bucurestenii si-au indepartat singuri zapada din carosabil si trotuar
In Capitala s-a circulat greu in aceste zile, viscolul dand multe batai de cap edililor.

Pentru ca a nins nonstop, utilajele de deszapezire n-au putut sa intervina decat pe marile bulevarde, in special in centrul orasului. Celelalte zone au ramas inzapezite, bucurestenii reusind cu greu sa iasa din case. Multi s-au convins de lipsa de reactie a celor care coordoneaza firmele de salubrizare si si-au indepartat singuri, cu lopata, mormanele de zapada de pe trotuare si de pe carosabil. Pana si refugiile de tramvai erau pline de zapada, calatorii fiind nevoiti sa astepte in strada mijloacele de transport in comun.

"Pe viscol nu se face deszapezire. N-am reusit sa facem decat urgentele. Am fost pe muchie de cutit, daca spre dimineata nu incetinea putin ninsoarea, opream circulatia in Bucuresti", ne-a spus Razvan Murgeanu, primarul general interimar. El nu a renuntat la ideea interzicerii circulatiei in Capitala. In cazul in care viscolul va continua, Murgeanu este hotarat sa-si puna in aplicare planul. Vor circula doar mijloacele de transport in comun, masinile cu tractiune integrala si cele de interventie, Salvare, pompieri si politie.

Nici solutia-minune cu clorura de calciu, care a inlocuit sarea si nisipul, n-a putut sa faca fata vremii.

Desi este extrem de scumpa, solutia n-a reusit sa topeasca straturile de zapada si de gheata care s-au format pe strazile Capitalei. Puse in fata faptului implinit, autoritatile locale au apelat in final tot la sare si la nisip.

AMENZI. Nemultumiti de prestatia serviciilor de salubrizare, care incaseaza zilnic din bugetele locale sute de milioane, sunt si edilii sectoarelor. Primarul Neculai Ontanu a amendat societatea Supercom cu 100 de milioane de lei pentru ineficienta.

"Pentru ca n-a deszapezit pasajele rutiere si strazile secundare, Supercom a primit doua amenzi, una aseara (n.r. - sambata seara), in valoare de 50 de milioane de lei, si a doua azi dimineata (n.r. - duminica). La a treia amenda le voi reduce cu 50% din valoarea de prestatie", a spus Ontanu.

SFATURI
Politistii ii avertizeaza pe conducatorii auto sa nu opreasca sau sa stationeze pe traseele pe care circula mijloacele de transport in comun. Conducatorii auto trebuie sa evite franarile si accelerarile bruste si sa foloseasca in special frana de motor. In trafic, conducatorii trebuie sa pastreze o distanta suficienta fata de autovehiculul din fata, astfel incat sa poata opri in siguranta. Din portbagaj nu trebuie sa lipseasca lopata, saculetul cu nisip, lanturile antiderapante si o patura. De asemenea, este important sa aveti in autoturism o trusa medicala. Si pietonii sunt sfatuiti sa evite deplasarile pe partea carosabila a drumului, in special dupa lasarea intunericului, si sa traverseze strada doar prin locurile special amenajate, dupa ce s-au asigurat. (Ion Alexandru)

Drumuri blocate si comune in bezna

VISCOL. Vantul puternic a spulberat zapada cazuta in judetele din sud-estul tarii
Doua femei insarcinate, care intentionau sa ajunga la spitalul din Oltenita, au ramas inzapezite pe drumurile din judetul Calarasi. Cele doua viitoare mamici asteptau ca autoritatile sa inceapa operatiunile de deszapezire pentru a ajunge in bune conditii la unitatea sanitara. Unii angajati ai Districtului Drumuri si Poduri Oltenia au declarat ca lucrarile vor incepe doar dupa ce se opreste ninsoarea. Mai multe localitati din judet au ramas fara curent electric, iar circulatia in orasul Oltenita a fost interzisa.

TAB-URI PENTRU MAMICI. Primarii din mai multe comune doljene au fost nevoiti sa solicite interventia TAB-urilor pentru a transporta cativa bolnavi si gravide la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova. Totodata, caderile insemnate de zapada au lasat mai multe sate izolate in bezna. Stratul de omat masoara 45 de centimetri in municipiul Craiova, dar atinge intre 80 si 120 cm in judet. Drumarii doljeni admit ca situatia s-ar putea inrautati.

LUATI DE VALURI. Aproape 20 de masini au ramas blocate pe drumurile judetene din Constanta. Utilajele care au intervenit au ramas si ele impotmolite. Sambata seara, pe digul de est al portului Tomis, un autoturism a fost luat de valuri si aruncat in mare. Trei tineri au iesit la o plimbare pe dig, iar cand au observat ca valurile ajungeau la peste 10 metri, iar vantul era foarte puternic, s-au speriat, au abandonat masina si au disparut. Cand s-au intors, masina fusese deja inghitita de valuri. Serviciul de Ambulanta Constanta intampina dificultati pe drumurile judetene si nationale acoperite de zapada viscolita. Directorul institutiei, dr. Vasile Popescu, a declarat ieri ca autosanitarele nu pleaca la interventii decat insotite de utilajele de deszapezire.

IZOLARE. Principalele drumuri nationale spre si dinspre Braila erau blocate, iar politistii continuau sa avertizeze populatia sa nu plece de acasa cu automobilele. 45 de localitati din judet au ramas fara energie electrica si, in acelasi timp, si fara retele de telefonie, astfel incat legatura cu acestea era total intrerupta. Pe digul dintre Braila si Galati se circula cu greu, iar utilajele de deszapezire nu faceau fata numeroaselor solicitari la interventii. Vantul a suflat cu pana la 70 de km/h si a viscolit zapada, dar, din fericire, nu s-au inregistrat victime si nici sinistrati.

In municipiul Galati se circula in conditii de iarna, municipalitatea asigurand 21 de utilaje de deszapezire pentru fluidizarea traficului rutier. Activitatea in cele trei porturi galatene este mult ingreunata de vantul puternic si de zapada viscolita.

TIR-URI RASTURNATE. Dupa ce in urma cu trei zile lucratorii de la Drumuri Nationale din Valcea de-abia reusisera sa deblocheze portiunea de drum dintre Vidra si Obarsia Lotrului, ninsorile abundente au blocat in ultimele 48 de ore accesul pe aceasta ruta. De asemenea, pe Valea Oltului se circula cu dificultate. Circulatia este ingreunata si de alunecarile de teren, de bolovanii care se pot prabusi oricand direct pe carosabil. Circulatia se desfasoara cu mare greutate si pe DN 7, intre Ramnicu Valcea si Pitesti, din cauza TIR-urilor rasturnate, in special in zona Dealul Negru.

Material realizat cu sprijinul retelei de corespondenti ai Jurnalului National.

AVALANSE
Centrul Meteorologic Regional Sibiu avertiza ieri dupa-amiaza asupra pericolului de avalanse, inclusiv in zona partiilor din judetul Mures. "In urmatoarele zile exista risc mediu si la mai putin de 1.800 de metri altitudine", a declarat meteorologul de serviciu Mihaela Stancescu. Prefectul de Gorj, Stefan Bejat, a declarat ca in zona muntelui Godeanu, pe raza localitatii Obarsia Motrului, circulatia a fost inchisa, iar drumarii nu au mai intervenit cu utilaje din cauza pericolului producerii unor avalanse. Prefectul a precizat ca traficul rutier poate fi intrerupt in orice clipa si in zona montana Ranca, unde interventia drumarilor este anulata de viscolul puternic. Salvamontul avertizeaza ca exista pericolul producerii de avalanse si in masivele Fagaras si Piatra Craiului.

TRANSPORTURI INGREUNATE
La Constanta si Arad, autoritatile au luat masura inchiderii pistelor celor doua aeroporturi pentru deszapezire timp de cateva ore in cursul dupa-amiezei de ieri. Celelalte porturi aeriene din tara erau deschise, dar in conditii de vizibilitate redusa. Porturile Constanta Sud, Mangalia si Midia au fost inchise, iar restul porturilor sunt deschise traficului. Navigatia a fost suspendata din cauza conditiilor meteo nefavorabile si pe Canalul si Bara Sulina, dar si pe Canalul Dunare - Marea Neagra. Ministerul Transporturilor anunta tot ieri ca 6 trenuri au fost anulate din cauza viscolului pe mai multe rute din Muntenia si Dobrogea. Garniturile aflate pe traseu au avut intarzieri de zeci de minute, iar pe mai multe linii s-au introdus restrictii de viteza din cauza vantului puternic.

STATISTICA
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor preciza ca peste 6 drumuri nationale erau inchise ieri dupa-amiaza din cauza caderilor masive de zapada. Astfel, cele mai afectate judete par a fi Vrancea, unde circulatia era intrerupta in interiorul judetului, si Calarasi, unde toate drumurile nationale si judetene erau inchise. Autostrada Soarelui A2, care leaga Capitala de Constanta, era si ea inchisa din cauza viscolului, la fel ca si mai multe portiuni din drumurile nationale 2B, 2C, 22, 31, 41 si 67, in special in judetele Bacau, Buzau si Ialomita. Drumul european E 85 era blocat in judetul Buzau, iar peste 30 de drumuri judetene erau impracticabile. Raportul mai mentioneaza ca zeci de localitati au ramas fara enegie electrica din cauza viscolului.
×