x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România - țara fără meseriași. Jumătate dintre firme nu mai au pe cine angaja

România - țara fără meseriași. Jumătate dintre firme nu mai au pe cine angaja

de Maria Coman    |    15 Apr 2015   •   10:53
România - țara fără meseriași. Jumătate dintre firme nu mai au pe cine angaja

Zidarii, instalatorii și sudorii nu au lipsit niciodată de pe lista muncitorilor greu de găsit, însă un studiu al companiei de resurse umane Manpower arată proporțiile crizei de meseriași: aproape o jumătate dintre firme au dificultăți în a-și ocupa posturile destinate personalului calificat.

Școlile profesionale prevăd locuri doar pentru acele calificări pentru care au un parteneriat cu o firmă, astfel încât să le poată asigura elevilor stagiile de practică necesare. Pentru calificările zugrav, ipsosar, vopsitor și tapetar, de exemplu, sunt școlarizați acum circa 800 de elevi, iar pentru cele de ospătar și vânzător sunt înscriși aproximativ 3.000.

Potrivit Ministerului Educației, în anul școlar 2014-2015 sunt înscriși în clasa a IX-a de învățământ profesional 24.950 de elevi. Putem vorbi de o prăbușire spectaculoasă: acum 10 ani, în România terminau școli profesionale cam 300.000 de elevi pe serie.

“Mâna de lucru calificată existentă este îmbătrânită, iar în aceste condiții e greu să mai găsești orice tip de meseriași. Reglarea situației nu se va putea realiza numai prin reînființarea școlilor de meserii, trebuie schimbată si mentalitatea tinerilor, care își doresc mai toți sa aibă studii superioare. În același timp, alocația de șomaj, cu asigurarea tuturor serviciilor de sănătate îi îndeamnă pe tineri să se înscrie în rândul șomerilor și să-și mai caute eventual ceva de lucru la negru”, spune Ioan Mintaș, vicepreședintele Asociației Constructorilor din România.

×