x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, veto la tratatul de liber-schimb UE – Canada

România, veto la tratatul de liber-schimb UE – Canada

15 Mai 2016   •   20:40
România, veto la tratatul de liber-schimb UE – Canada
Sursa foto: AdrianHancu/Getty Images/iStockphoto

Acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada ar putea fi blocat de România şi Bulgaria, care au semnalat că guvernul de la Ottawa are o politică discriminatorie în ceea ce priveşte acordarea vizelor pentru cele două state, faţă de restul statelor UE. Ambasadorii bulgar şi român la Uniunea Europeană au menţionat, într-un text comun, că se gândesc serios să folosească opţiunea de veto atât timp cât discriminările menţionate nu dispar.

Posibilitatea aplicării unui veto la tratatul de liber- schimb a fost evocată într-o scrisoare comună a ambasado-rilor Bulgariei şi României la UE, anunţă portalul european EUObserver. „Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria şi România, în circumstanţele actuale, să găsească argumente pentru a promova adoptarea acordului comercial cu Canada, atât timp cât Canada impune în continuare un tratament discri-minatoriu cetăţenilor noştri”, se arată în scrisoarea comună a celor doi ambasadori. Textul care a fost consultat de portalul EUObserver a fost transmis factorilor de decizie înaintea unei reuniuni a miniştrilor comerţului din UE, care a avut loc vineri, la Bruxelles. Demer- sul celor două state survine pe fondul planurilor UE de a oficializa un acord de parte-neriat strategic şi liber schimb cu Ottawa, cu ocazia viitorului summit UE-Canada, din luna octombrie. „Absenţa angaja-mentului din partea părţii cana-diene şi a unui calendar precis de eliminare a obligativităţii vizelor pune guvernul bulgar într-o situaţie foarte neplăcută în a-şi da acordul pentru tratatul comercial”, le-a declarat amba-sadorul bulgar Dimităr Ţancev miniştrilor europeni. EUOb-server citează un diplomat euro-pean care afirmă că declaraţiile lui Ţancev, care s-a adresat la reuniune în locul ministrului bulgar, au fost primite cu răceală de reprezentanţii altor state membre. Comisia Europeană, a adăugat aceeaşi sursă diplo-matică, a asigurat Bulgaria şi România că depune eforturi pentru a obţine reciprocitatea vizelor, afirmând însă că aceste state nu ar trebui să amestece disputa legată de vize cu acordul comercial. Potrivit EUObserver, rămâne de văzut dacă Bulgaria şi România se vor afla în poziţia de a se opune prin veto acestui acord. Avocaţii Comisiei dezbat încă dacă acesta este un tratat comun între UE, statele membre şi Canada, sau un simplu acord UE-Canada. În primul caz, el ar trebui ratificat prin consens în Consiliul UE şi de toate cele 28 de parlamente naţionale, ceea ce le-ar oferi Bucureştiului şi Sofiei opţiunea de a-l bloca. În varianta a doua, ar putea fi rati-ficat printr-un vot în Consiliu, unde Bulgaria şi România nu ar dispune de o pondere suficientă.

Ministrul Multiculturalismului din Cananda, Jason Kenney, a dat asigurări, anul trecut, că românii vor putea călători în Canada fără să mai fie nevoiţi să obţină o viză turistică. Politicianul nu a putut avansa însă o dată concretă, vorbind de o implementare a măsurii în cursul anului 2016.

×