Noi suntem români! Şi ce dacă?!, spun unii dintre cetăţenii români de etnie maghiară. Există diverse modalităţi de "punere la respect" a românilor din Covasna şi Harghita.
Iată ce se spune într-un act oficial emis de o instituţie publică a statului român, răspuns transmis unui cetăţean al aceluiaşi stat, dar... de etnie română.
"Către dl Dan Tănasă/spre ştiinţă Instituţia Prefectului Judeţul Covasna/ Referitor la adresa Instituţiei Prefectului Judeţul Covasna nr 37551/2010, având ca obiect sesizarea dvs. privind inscripţionarea în primul rând în limba minorităţilor a tichetelor de parcare emise de către automate de parcare amplasate pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, corespunzător solicitării, vă comunicăm faptul că am ales acest model din respect pentru potenţialii utilizatori ai automatelor, deoarece majoritatea (75% dintre aceştia) cu mare probabilitate aparţin minorităţii maghiare, procent care reprezintă de fapt procentul locuitorilor de etnie maghiară din municipiul Sfântu Gheorghe, conform ultimului recensământ al populaţiei. Administrator public, Czimbalmos Kozma Csaba". Documentul este autentificat cu ştampila Primăriei Sfântu Gheorghe, parafă care nu conţine insemne oficiale.
Faptele au fost sesizate iniţial de săptămânalul covăsnean Condeiul ardelean, la începutul lunii august, şi era un alt exemplu în care limba maghiară este de facto limba oficială de stat în judeţele Covasna şi Harghita, ceea ce nu îi deranjează pe reprezentanţii în teritoriu ai Guvernului României.
Dan Tănasă a adresat o sesizare prefectului judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, în care solicita ca în calitatea sa de reprezentant al Guvernului României să ia măsurile legale care se impun pentru ca Primăria Sfântu Gheorghe să respecte legea şi să inscripţioneze aceste tichete de parcare mai întâi în limba oficială de stat şi apoi în limba minorităţii naţionale.
Celălalt exemplu de "şi ce dacă ?!" vine de la Miercurea Ciuc. Aici, unii etnici maghiari se pregătesc să aniverseze cu mare fast 70 de ani de la invadarea Transilvaniei şi revenirea ei la patria mamă, Ungaria Mare!
Organizaţia extremistă maghiară "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" HVIM (cele 64 de comitate ale Ungariei Mari) anunţă pe pagina sa de internet organizarea unor manifestări la Miercurea Ciuc în data de 11 septembrie cu ocazia aniversării a 70 de ani de la intrarea guvernatorului Ungariei, amiralul Horthy Miklos, în Miercurea Ciuc, după Dictatul de la Viena din 30 august 1940. În aceeaşi zi, la ora 19:00, în Casa de Cultură din municipiu va avea loc o prelegere a istoricului Tompa Laszlo intitulată "Viaţa lui Horty".
Toţi cetăţenii din Miercurea Ciuc au aflat despre eveniment din afişele lipite peste tot prin oraş. Primăria din Miercurea Ciuc a confirmat că solicitarea HVIM a fost depusă la registratură, la 1 septembrie, şi a primit aviz favorabil atât de la municipalitate, cât şi de la poliţie şi jandarmerie.
Conform cererii, procesiunea va începe la Gară, la ora 12:30 şi se va încheia în Piaţa Cetăţii, la ora 15:30. Reprezentanţii mişcării au asigurat că totul se va desfăşura în mod paşnic şi civilizat, cu cântece şi recitări. Se aşteaptă participarea a 300 de persoane.