x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, harnici şi cu perspective, dar slab recompensaţi

Românii, harnici şi cu perspective, dar slab recompensaţi

16 Iul 2015   •   23:57
Românii, harnici şi cu perspective, dar slab recompensaţi
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Românii muncesc cele mai multe ore pe parcursul unei săptămâni, la nivelul Uniunii Europene, arată un studiu al Eurofound. La capitolul productivităţii muncii suntem pe penultimul loc, dar avem cea mai mare rată de creştere. La compensarea salariaţilor în PIB, însă, suntem codaşi.
Angajaţii români cu normă întreagă lucrează, în medie, 41 de ore pe săptămână, cel mai mult din Uniunea Europeană, se arată într-un studiu al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă. Românii sunt urmaţi de angajaţii din Luxemburg şi Marea Britanie, în timp ce la coada clasamentului sunt muncitorii din Finlanda şi Franţa, cu 37,3 ore de muncă pe săptămână. Când vine vorba de productivitatea muncii, însă, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, deşi dă semne de creştere. Anii de criză 2008-2012 au dus la o scădere a productivităţii de aproape 10%, constatându-se o creştere de 5% începând cu 2013. Specialiştii au pus rata mică de productivitate în România pe seama lipsei infrastructurii şi muncitorilor calificaţi (puţini absolvenţi lucrează în domeniul pentru care au studiat).

Anul trecut, însă, România a avut cea mai mare rată de creştere a productivităţii, având coeficientul 117 pe ora lucrată, faţă de media Uniunii Europene, de 103 şi de 114 pe persoană angajată, faţă de 103, media europeană, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, deşi angajaţii români muncesc mult şi devin din ce în ce mai productivi, beneficiile financiare rămân foarte scăzute. Astfel, România are cea mai redusă pondere a compensării salariaţilor în produsul intern brut (PIB), adică 31,3%, mai puţin chiar decât Grecia. Media compensării salariaţilor în PIB, în Uniunea Europeană este de 47,9%.
 

×