Aproape jumătate din familiile româneşti (46,3%) trăiesc în una sau două camere, iar în oraşe procentul ajunge chiar la 57%, arată statisticile oficiale. Privite în detaliu, datele - centralizate de Institutul Național de Statistică - arată că în două camere trăiesc 40% din familiile cu 3 persoane, 32% din familiile cu 4 persoane, 20% din familiile cu 5 persoane şi 20% din familiile cu 6 persoane. Aceste cifre plasează România pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai mare înghesuială din locuințe, potrivit unui studiu publicat ieri de Biroul de Statistică al UE - Eurostat.
În Uniunea Europeană, doar 17% din populaţia comunitară trăia în anul 2018 în gospodării supraaglomerate, în sensul că numărul camerelor era insuficient comparativ cu numărul membrilor din gospodărie.
Alte state membre UE care sunt într-o situaţie similară cu a României - cu două din cinci persoane trăind în gospodării supraaglomerate - sunt Letonia (43,4%), Bulgaria (41,6%), Croaţia (39,3%) şi Polonia (39,2%). La polul opus, statele membre cu cele mai scăzute rate de supraaglomerare sunt Cipru (2,5%), Irlanda (2,7%), Malta (3,4%) şi Olanda (4,1%).
Eurostat subliniază că rata de supraaglomerare a scăzut uşor în ţările unde această problemă este cea mai gravă, cele mai mari progrese fiind înregistrate în Polonia. În cazul României, rata de supraaglomerare a scăzut de la 47% în 2017 la 46,3% în 2018.
Vârstnicii, cei mai relaxați
Repartiţia pe grupe de vârstă arată că ponderea tinerilor şi a copiilor care trăiesc în locuinţe supraaglomerate este mult mai mare decât cea a persoanelor vârstnice. În 2018, aproape un sfert (24,1%) dintre persoanele cu vârsta de sub 18 ani din UE trăiau în locuinţe supraaglomerate şi doar 6,9% din persoanele cu vârsta de 65 de ani erau într-o situaţie similară.
Din punctul de vedere al subocupării caselor (situația în care gospodăriile sunt locuite de mai puține persoane față de capacitatea de cazare), s-au remarcat Malta (73,4%), Irlanda şi Cipru (ambele cu 71,4%). În schimb, doar 7,3% din populaţia României trăiește în locuinţe subocupate.
Camera de locuit este încăperea având suprafaţa de cel puţin 4 mp, înaltă de cel puţin 2 m, care primeşte lumină naturală.