x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a încheiat ancheta în cazul româncei uitate într-o închisoare din Germania

S-a încheiat ancheta în cazul româncei uitate într-o închisoare din Germania

de Istvan Deak    |    10 Iul 2014   •   20:13
S-a încheiat ancheta în cazul româncei uitate într-o închisoare din Germania

Germania a fost zguduită de un scandal de proporţii în justiţie în luna aprilie a anului trecut. O femeie din România a fost uitată timp de patru luni într-o închisoare din Frankfurt. Arestată pentru furt, ea ar fi trebuit să fie eliberată la începutul lunii ianuarie 2013, însă autorităţile germane şi-au adus aminte de ea doar în ultimele zile ale lunii aprilie. “O femeie din România a petrecut patru luni în plus în închisoarea pentru femei Preugesheim din Frankfurt, eroarea fiind observată şi remediată doar după un control de rutină efectuat asupra centrului de detenţie. Nici măcar femeia nu şi-a dat seama de eroare. Probabil din cauza necunoaşterii limbii germane nu a înţeles perioada pe care urma să o petreacă după gratii”, a scris Frankfurter Rundschau la acea vreme. Ea a fost eliberată la data de 29 aprilie 2013.

Arestată pentru furt
Conform Ministerului Justiţiei, femeia din România a fost arestată preventiv la data de 6 septembrie 2012 sub acuzaţia de furt. Ea a fost încarcerată la închisoarea pentru femei Preungesheim. La data de 26 noiembrie, Tribunalul Offenbach a condamnat-o definitiv la 7 luni de închisoare. Aici urmează marea greşeală. Autorităţile germane au uitat că sentinţa este cu suspendare şi au crezut că ar fi vorba despre o pedeapsă cu executare. Oficialii din minister susţin că, din punct de vedere formal, femeia nu se mai afla în arest preventiv din data de 9 noiembrie. În tot acest timp, ea executa o pedeapsă pentru un alt furt. Deşi a fost pedepsită în acel caz doar cu o amendă, neavând bani, ea a trebuit să stea în închisoare numărul de zile aferent amenzii. “Această pedeapsă s-a încheiat oficial în data de 4 ianuarie, iar femeia ar fi trebuit eliberată încă din acea zi. În schimb, ea a mai petrecut aproape patru luni după gratii”, a comentat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Sancţiuni
La solicitarea partidului SPD,  s-a instituit o comisie de anchetă care a analizat circumstanţele în care a avut loc acest incident şi a vizat tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Conducerea penitenciarului a invocat numărul restrâns de angajaţi, comparativ cu volumul mare de lucru.

În calitate de lider al comisiei de anchetă, secretarul de stat din Ministerul Justiţiei din Landul Hessen, Thomas Metz (CDU), a respins aceste acuzaţii argumentând că numărul angajaţilor de la penitenciarul Preugesheim este peste media naţională.
O angajată a penitenciarului, care a uitat timp de patru luni că deţinuta trebuia eliberată, a fost audiată de mai multe ori în faţa comisiei de anchetă. Ea a invocat că a fost suprasolicitată de volumul mare de lucru. La finalul lunii iunie, ea a fost găsită vinovată pentru această eroare şi va trebui să achite o amendă de avertisment de 200 de euro “În birourile penitenciarului lucrează cinci persoane. Într-adevăr în acea perioadă, din motive de sănătate, două persoane erau în concediu, dar funcţionarul vinovat nu a depus o notificare că ar fi suprasolicitat. Ea este suficient de experimentată şi ar fi trebuit să îşi fixeze priorităţile în cadrul activităţii sale. În perioada următoare, vom anunţa câteva recomandări de îmbunătăţire, ca astfel de incidente să nu se mai repete”, a declarat secretarul de stat, citat de cotidianul Die Welt. Femeia din România încarcerată pe nedrept încă patru luni a fost despăgubită cu suma de 2.835 de euro şi urmează să i se prescrie pedeapsa de şapte luni cu suspendare.

×