x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic

Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic

de Diana Scarlat    |    01 Iun 2009   •   00:00
Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic

Cum o dăm la-ntors cu salariile uriaşe ale bugetarilor de lux? - este întrebarea la care s-au chinuit să găsească răspuns aleşii neamului, puşi de Banca Mondială şi de FMI în situaţia de-a-şi tăia singuri craca de sub picioare. Da' nu-i bai, că de-o grilă de salarizare au pus-o repede, tot în favoarea lor.



Pe sistemul farfuridian "să se revizuiească, dar să nu se schimbe nimic", legea unică a lui 15 x X=? ne pune în faţa unui sistem de calcul cu necunoscute, din care-ar trebui să-nţelegem că s-a rezolvat problema reformei salariale în România. Reforma a fost sugerată încă din vara anului trecut de Banca Mondială şi impusă de Fondul Monetar Internaţional, cu ocazia împrumutului.

Doar la nivel teoretic s-a rezolvat, grila stabilind foarte clar o ierarhie şi eliminând uriaşele discrepanţe între salariile aceloraşi categorii de angajaţi. Ba se mai şterg cu buretele şi vreo 90 de sporuri, beneficii şi indemnizaţii acordate privilegiaţilor, după bunul plac al şefilor lor.

CRIOGENIA SALVEAZĂ IERARHIA
Numai că n-a zis nimeni că preşedintele Curţii Supreme va avea un salariu mai mic decât cel de aproape 15.000 de lei, cât are în prezent, adică 25 x 600, în loc de 15 x 600, cât stabileşte grila unică. Aşa că o să mai aşteptăm noi mult şi bine până când salariul minim pe economie va creşte-atât de mare, încât să satisfacă ecuaţia 25 x X= 15 x Y, în care X= 600, salariul minim brut pe economie de acum.

Nici celelalte salarii mai mari decât etalonul stabilit prin grila-minune nu vor scădea, pentru a respecta "revizuirea", ci vor fi "criogenizate", până vor fi ajunse din urmă şi cele mici, hrănite în continuare artificial, cu pipeta, ca să nu ajungă la terapie intensivă din cauza crizei. Totuşi, s-a rezolvat o problemă: să ia de la magistraţi, să se dea la deputaţi.

Casta profesională a magistraţilor nu va mai fi privilegiată, prin legi speciale de salarizare care-i permit Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un salariu de bază de 11.750 de lei, mai mare decât cel al şefului statului, de numai 9.583 de lei. Bineînţeles că rezentanţii CSM nu au validat principiile elaborării noului proiect legislativ.

Şi sindicaliştii sunt nemulţumiţi. Parlamentarii, însă, sunt pe deplin satisfăcuţi, pentru că salariile lor vor creşte conform grilei, de la 11 x 600, cât au în prezent, la 12,95 x 600, adică vor avea cu aproape 800 de lei mai mult, iar valoarea va creşte odată cu majorarea salariului minim brut pe economie.

ÎN AFARA LEGII
Nici grila unică nu prea e unică. Mai interesant decât recursul la ecuaţii cu mai multe necunoscute, pe care le putem calcula când ne plictisim, în lipsă de Sudocu, integrame sau rebus, este faptul că mulţi bugetari păguboşi pentru buzunarul nostru au fost lăsaţi pe lângă lege. Din grilă lipsesc bugetarii regiilor autonome, ai BNR şi ai altor instituţii care obţin venituri independente de stat.

Nici în cazul marilor societăţi comerciale, unde statul este acţionar majoritar, nu se aplică noua grilă, adică vor fi scutiţi de la "salarizarea unică" angajaţii CFR, Termoelectrica sau minerii. Toate aceste instituţii şi companii excluse din lege vor fi satele fără câini ale bunului plac în materie de salarizare. Mâine va avea loc o nouă întâlnire a grupului de lucru privind elaborarea Legii unice de salarizare a personalului bugetar, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu invitaţi din partea confederaţiilor sindicale. Pentru alte discuţii.

×
Subiecte în articol: observator