x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salariul minim pe economie a crescut la 600 ron

Salariul minim pe economie a crescut la 600 ron

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Ian 2009   •   00:00

Bugetul general de stat şi Bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2009 vor fi calculate pornind de la un salariu minim pe economie de 600 de lei a declarat ministrul muncii Maria Sârbu, citat de Agerpres. Alocaţiile bugetare pentru acest an vor fi afectate de creşterea economică care este prognozată la circa 3,5 la sută şi de inflaţie al cărei nivel ar putea ajunge la 5 - 6 la sută.



,,Vom da prioritate creşterii veniturilor mai mici cât şi pensiilor. În acestă lună, vreau să mă întâlnesc cu toate organizaţiile sindicale, patronale şi de pensionari, pentru a stabili priorităţile, în funcţie de veniturile bugetare. Dialogul Social trebuie să stea la baza tuturor deciziilor, dacă vrem să avem pace socială. Trebuie reactivat şi reorganizat Consiliul Economic şi Social", susţine Maria Sîrbu. Ministru muncii a  asigurărat  pensionarii că ţinta creşterii punctului de pensie la 45 la sută din salariu mediu pe economie rămâne o prioritate pentru Guvern în acest an. Pensiile de gradul I şi II vor beneficia de creşterile prevăzute de OUG 100 din 27 august 2008, care prevede o creştere cu o treime, faţă de 50 la sută pentru grupa I şi 25 la sută pentru gupa a II - a, cât prevede noua Lege aprobată de Parlament. Dacă s-ar aplica Legea aşa cum este, suma necesară ar fi de 750 milioane de euro, iar prin aplicarea OUG suma se reduce la 250 de milioane de euro, economia fiind de 500 milioane de euro.

"Dacă încasările la Bugetul asigurărilor sociale ne vor permite, s-ar pute să aplicăm Legea chiar în acest an", spune ministrul. Din a doua jumătate a anului, Guvernul speră să poată asigura pensia socială de 350 de lei, astfel încît nici un pensionar din România să nu aibă un venit mai mic decât acestă sumă. În acestă situaţie sunt peste 37 la sută din totalul pensionarilor care au o pensie sub 550 lei. În acest an, nu se vor deconta nici bilete de călătorie pe care pensionarii nu le-au utilizat, până acum, aşa cum se proceda în alţi ani. Totodată, Ministerul are în vedere şi creşterea plafonului de impozitare a pensiilor, care la ora actuală este de 1.000 de lei. În cea ce priveşte OUG privind eliminarea cumulul între salariu şi pensie, aceasta va merge spre dezbatere în Parlament unde s-ar putea să mai aibă unele ajustări punctuale mai ales pentru învăţământ. Maria Sîrbu consideră că şomajul nu va depăşi, în acest an, 5,5 la sută, iar numărul şomerilor nu va pune în pericol Fondul de şomaj. Sârbu are în vedere atât şomajul tehnic, care asigură 75 la sută din salariu, alocat din partea angajatorului, prin Contractele de muncă, cât şi pe crearea de noi locuri de muncă în domeniu comunitar.

×
Subiecte în articol: romania