x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvaţi pinul negru

Salvaţi pinul negru

de Jurnalul National    |    21 Dec 2007   •   00:00

Primarul oraşului Băile Herculane, Ion Oprescu, a declarat că in zona Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei se fac eforturi de reconstrucţie ecologică a pinului negru de Banat.

Circa 150 de hectare din suprafaţa silvică totală de 1.410 hectare, ocupată cu această specie de conifere, a fost distrusă in incendiile din anii 2005 şi 2007, situaţie care a obligat autorităţile de mediu, silvice şi administrative să promoveze o serie de acţiuni de regenerare şi restaurare a ecosistemelor acestora. "Prin Programul Life Natura 2000, am reuşit insămănţări in pepiniere şi solarii pentru obţinerea de puieţi de pin negru de Banat.


INRUDIT CU SEQUOIA. "Din nefericire, din cauza condiţiilor grele in care se dezvoltă această specie rară, inrudită cu sequoia, rata de supravieţuire este cuprinsă intre 12% şi 15%", a precizat Oprescu. In scopul refacerii arealului pinului negru de Banat, distrus de flăcări, s-a dispus stoparea exploatărilor forestiere şi a lucrărilor unor construcţii edilitare, amenajarea unor trasee turistice prin parcul de peste 61.210 hectare, astfel incăt intervenţia omului să nu afecteze nici măcar un singur arbore. "Pentru salvarea Pinului negru de Banat am organizat, in ultimii trei ani, un festival cu aceeaşi denumire, in cadrul că-ruia specialiştii au propus proiecte de ocrotire a acestuia, căteva dintre ele fiind finanţate de UE cu circa 1,5 milioane de euro", a afirmat Oprescu. Un rol important in implementarea acţiunilor, al căror unic obiectiv continuă să rămănă refacerea zonei distruse, l-a jucat şi Programul naţional pentru salvarea de la dispariţie a pădurilor de conifere, in Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj şi Hunedoara.

×
Subiecte în articol: verde!