x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Săptămâna grevelor, în Grecia, unde se aşteaptă noi măsuri de austeritate

Săptămâna grevelor, în Grecia, unde se aşteaptă noi măsuri de austeritate

de Istvan Deak    |    05 Noi 2012   •   15:07
Săptămâna grevelor, în Grecia, unde se aşteaptă noi măsuri de austeritate
Sursa foto: ARIS MESSINIS/AFP
"Ţările din zona euro se vor confrunta cu tulburări sociale catastrofale”, cred specialiştii

Grecia va traversa încă o săptămână crucială, cu un val de greve care vor fi declanşate încă de luni în sectorul public şi cel privat, în condiţiile în care pentru miercuri este prevăzut un vot crucial în Parlament privind noile măsuri de austeritate cerute de UE şi FMI, relatează France Presse.

Proiectul de lege pluri-anual care prevede încă un val de măsuri de austeritate pentru obţinerea unei economii de 18,5 miliarde de euro  până în 2016, urmează să fie depus luni după-amiază la Parlament de către Ministerul de Finanţe, pentru a putea fi analizat înaintea votului de miercuri.

Transportul în comun este cel mai afectat

Angajaţii din serviciile de transport - metroul şi tramvaiele din Atena - precum şi şoferii de taxi au deschis luni seria protestelor. Niciun jurnal de ştiri nu a fost difuzat luni şi niciun ziar nu va fi distribuit marţi, din cauza gresei lansate luni de sindicatele jurnaliştilor eleni.
În sectorul energetic, grevele, care vor putea fi prelungite la 48 de ore începând de luni seara, au fost anunţate deja de sindicatele Companiei publice de Electricitate (Dei), care nu a precizat dacă mişcarea va fi însoţită sau nu de întreruperi ale furnizării de curent electric, aşa cum a fost cazul în iunie 2011.Spitalele funcţionau şi ele cu personal restrâns.

Insulele, izolate

Mobilizarea va lua amploare marţi şi miercuri din cauza unei greve generale de 48 de ore, declanşate la apelul a două sindicate din sectorul privat şi public, respectiv GSEE şi Adedy. În afară de încetarea lucrului la metrou, nici un autobuz sau tramvai nu va circula la Atena, în timp ce cursele maritime către insule sunt anulate din cauza unei greve de 48 de ore a sindicatului marinarilor, Pno. În acelaşi timp vor fi anulate sau vor înregistra întârzieri mai multe zboruri şi trenuri, ca urmare a încetării lucrului decise de sindicatele din aceste sectoare.
O încetare a lucrului timp de trei ore de către controlorii de trafic aerian marţi la sfârşitul dimineţii va perturba cursele de linie.
Sunt prevăzute, de asemenea, mitinguri şi marşuri în centrul Atenei şi în alte oraşe ale ţării. Proiectul de lege urmează să fie discutat în procedură de urgenţă înaintea votului prevăzut pentru miercuri seara, un test important pentru coeziunea Guvernului de coaliţie dreapta-stânga, condus de premierul conservator Antonis Samaras.
Un alt vot crucial privind bugetul de stat pe 2013 este prevăzut pentru duminică.

Noi măsuri de austeritate

Noile economii prevăd tăieri de salarii şi pensii, reducerea numărului de funcţionari şi mai multe măsuri privind piaţa muncii. Ele se adaugă altor trei legi din 2010, care au supus ţara unei austerităţi severe, în schimbul unor împrumuturi din partea UE-FMI pentru a evita falimentul.

Această nouă serie de măsuri reprezintă o condiţie prealabilă pentru continuarea acordării împrumuturilor pentru Grecia şi îndeosebi pentru alocarea unei tranşe de 31,2 miliarde de euro, întârziată din iunie şi vitală pentru Atena, a cărei vistierie este goală.

Raport alarmant

Think-tank-ul britanic Centre for Economics and Business Research (CEBR) a dat publicităţii un raport alarmant, intitulat "Global Prospects”, în care apreciază că Europa se află în pragul unor tulburări sociale. "Situaţia economică din unele părţi ale Europei este pe cale să treacă de la rău la catastrofal”, a declarat Douglas McWilliams, directorul executiv al CEBR şi co-autor al raportului ''Global Prospects”, citat de Daily Mail. ''Există pericolul ca problemele economice să irumpă în revolte sociale în multe zone din Europa, în contextul în care şomajul creşte vertiginos iar guvernele sunt lipsite de bani', a precizat el.

Fără precedent pe timp de pace

McWilliams a menţionat dovezi anecdotice despre oameni nevoiaşi din Grecia care apelează la măsuri disperate, cum ar fi furtul sau prostituţia pentru a se descurca până la sfârşitul lunii. "Evoluăm spre o situaţie care nu s-a mai întâmplat într-o economie occidentală pe timp de pace”, a spus McWilliams. El a avertizat că revoltele sociale din Grecia s-ar putea repeta şi în alte ţări cum ar fi Italia, iar austeritatea nu va face decât ''să înrăutăţească lucrurile', în opinia sa.

Cel mai bun lucru pentru economiile în dificultate din Europa ar putea fi o dezmembrare a monedei unice, în pofida durerii iniţiale pe care ar provoca-o acest lucru, a explicat directorul executiv al CEBR. "Singurul viitor pentru Europa de Sud este o rată de schimb scăzută”, a adăugat McWilliams, subliniind că acest lucru nu poate fi realizat în timp ce economiile fără speranţă ale continentului rămân în zona monedei unice.

Raportul avertizează că economia globală se află pe muchie de cuţit, cu perspectiva riscului de deteriorare rapidă în caz de perturbări politice în Orientul Mijlociu, sau al unui colaps în zona euro.

×
Subiecte în articol: grecia masuri austeritate greva