x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătorile legale ale lui 2012. În ce zile ai liber de la stat, anul acesta

Sărbătorile legale ale lui 2012. În ce zile ai liber de la stat, anul acesta

de Gabriela Antoniu    |    08 Ian 2012   •   21:00
Sărbătorile legale ale lui 2012. În ce zile ai liber de la stat, anul acesta

Anul acesta, din cele 11 sarbatori legale, ne­lu­cra­toare, patru sunt in week-end, iar sapte, in cursul sap­­ta­ma­nii. Astfel, conform art. 134, din Codul Mun­cii 2011 – actualizat in 2011 cu Legea 40/2011 – zilele de sar­ba­toare legala nelucratoare sunt :

n) 1 si 2 ianuarie (duminica si luni);
n) 15 si 16 aprilie (duminica si luni) – prima si a doua zi de Pasti ;
n) 1 mai (marti); Ziua Internationala a Muncii
n) 3 si 4 iunie (duminica si luni) – prima si a doua zi de Rusalii ;
n) 15 august (miercuri) – Ador­mi­rea Maicii Domnului ;
n) 1 decembrie (sambata); Ziua Nationala a Romaniei
n) 25 si 26 decembrie (marti si mier­curi) – prima si a doua zi de Craciun

Legea mai prevede acordarea a cate doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anu­ale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele cres­ti­ne, pentru persoanele apar­ti­nand aces­tora. Acordarea zilelor libere se face de angajator. Prin hotarare a Gu­vernului se vor stabili programe de lu­cru adecvate pentru unitatile sani­ta­re si pentru cele de alimentatie pu­bli­ca, in scopul asigurarii asistentei sa­ni­tare si, respectiv, al aprovizionarii po­pulatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Salariatilor care lu­creaza in unitatile prevazute in paragraful mai sus, precum si la locurile de munca prevazute in paragraful de mai sus li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in ur­ma­toarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza cores­pun­zator muncii prestate in programul normal de lucru. Prevederile art. 134 din noul Cod al Muncii nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Lista sarbatorilor legale ar putea fi completata cu alte doua zile: 30 noiembrie (Sfantul Andrei) si 10 mai (Ziua Independentei). Cele doua propu­neri legislative au trecut la sfarsitul anului trecut de Senat si se afla spre adoptare la Camera De­pu­ta­ti­lor, for decizional.

O alta zi nelucratoare ar putea fi la 24 ianua­rie, Ziua Unirii Principatelor Romane. In iunie 2010, Senatul a adoptat o lege care prevede in­tro­du­ce­rea zilei de 24 ianuarie intre zilele de sar­ba­toa­re legale, dar Camera Deputatilor, care este de­ci­zionala, nu s-a pronuntat inca asupra proiectului de act normativ. Si este putin probabil sa o faca, iar 24 ianuarie sa fie zi libera, deoarece Parlamentul se afla in vacanta pana la 1 februarie. Inca din 2009, cu prilejul celei de-a 150-a aniversari a Unirii Prin­cipatelor Romane, Jurnalul National a dat publicitatii un set de propuneri, intre care figura si inserarea oficiala in calendar a zilei de 24 ianuarie ca zi de sarbatoare nelucratoare.

×
Subiecte în articol: observator