x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satu Mare. Panou de 123 de metri din capace de PET-uri, realizat de copii pentru Cartea Recordurilor

Satu Mare. Panou de 123 de metri din capace de PET-uri, realizat de copii pentru Cartea Recordurilor

09 Iun 2018   •   15:00
Satu Mare. Panou de 123 de metri din capace de PET-uri, realizat de copii pentru Cartea Recordurilor

Un panou mozaic din capace de PET-uri, lung de 123 de metri şi având o lăţime de 1,5 metri, a fost realizat de copiii din judeţul Satu Mare şi prezentat sâmbătă, pe Stadionul "Daniel Prodan" din municipiu, urmând ca înregistrarea video a evenimentului să fie trimisă la Cartea Recordurilor din România pentru omologare. 

Măsurarea lungimii panoului a fost făcută de o reprezentantă a Serviciului de Metrologie Satu Mare. 

Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, principalul organizator al acţiunii "Milioane de capace, milioane de zâmbete", în total sunt 2.127.540 bucăţi de capace de PET-uri, care cântăresc 4,5 tone. 

"Având în vedere că toate festivităţile sunt înregistrate cu drona, vom trimite la Cartea Recordurilor (înregistrarea - n.r.). Dacă această lungime va fi suficient de mare, vom intra în Cartea Recordurilor. Am reuşit să mobilizăm peste 20.000 de elevi, preşcolari, împreună cu ei părinţii, prietenii, deci putem tripla acest număr", a spus Bekessy. 

Prefectul Darius Filip a declarat că prin mobilizare evenimentul este unul istoric pentru judeţul Satu Mare. 

"Cred că putem să spunem, fără a ne feri de cuvinte mari, că astăzi se scrie o pagină de istorie pentru judeţul Satu Mare. Au fost şase luni în care a fost o nebunie frumoasă, pentru că la noi la instituţie nu puteai să laşi un PET nesupravegheat pentru că dispărea imediat", a spus Darius Filip. 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, i-a îndemnat pe copii să continue această acţiune de strângere a PET-urilor. 

"Felicitări miilor de copilaşi, poate că nu au ştiut de ce, dar erau foarte bucuroşi dacă duceau cât mai multe capace la grădiniţă sau şcoală. Cel mai important este ca ziua de astăzi să fie în memoria acestor copii, să ne înveţe să avem grijă de natura care ne înconjoară şi tonele de capace să nu ajungă în oceanele lumii", a spus Pataki Csaba. 

Şi primarul Kereskenyi Gabor a subliniat mobilizarea exemplară. "Această mobilizare este una exemplară şi consider că deja am reuşit să intrăm în Cartea Recordurilor, s-au inversat treburile, prin această conştientizare care se face prin Agenţia pentru Protecţia Mediului, merită aplauze şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, am ajuns ca deja copiii să îi educe pe părinţi cum să facă să colecteze selectiv. Această acţiune a fost de folos şi merită aplauze copiii", a afirmat edilul. 

În acţiune au fost implicaţi copiii de la peste 90 de şcoli din judeţ care timp de şase luni au adunat capace de PET-uri.

AGERPRES

×