Consilierii generali s-au luat ieri la ceartă, în ultima şedinţă din acest an, pe tema unui proiect de hotărâre ce viza extinderea şi reabilitarea Parcului Herăstrău. Acesta a fost respins în urmă cu două săptămâni pe motiv că şeful Administraţiei Lacuri şi Parcuri Bucureşti, Radu Popa, a cerut să i se aprobe suma de 600.000 de euro pentru reamenajarea a 3.000 de metri pătraţi de spaţiu verde.
O sumă care nu se justifica. Atunci aleşii locali ai PSD şi PNL au spus că este inadmisibil ca pentru o sută de copaci şi câteva aranjamente florare să se cheltuie atâţia bani. Ieri situaţia s-a repetat, proiectul a fost trecut din nou pe ordinea de zi, numai că la insistenţele primarului general, Sorin Oprescu, Popa a micşorat suma de la 600.000 de euro la 200.000 de euro. Cu alte cuvinte se poate şi cu bani mai puţini.
Probabil că, dacă directorul de la Parcuri făcea un efort, suma putea să ajungă la 100.000 sau 50.000 de euro. Reapariţia pe ordinea de zi a acestui subiect a încins spiritele. Consilierii PNL şi PSD i-au cerut din nou explicaţii lui Radu Popa, prezent în sală, despre situaţia juridică a terenului, studiul de fezabilitate şi schiţa parcului, documentaţia depusă la dosar fiind insuficientă. Şeful de la Parcuri şi Lacuri nu i-a convins pe aleşii locali ai opoziţiei, dându-le doar detalii despre faptul că 60% din fonduri sunt nerambursabile şi vin de la Ministerul Mediului.
Procesul de votare care a urmat poate intra lejer în Cartea Recordurilor. Proiectul a obţinut doar 27 de voturi, nu 28, atât cât avea nevoie ca să fie validat. Pentru că cei de la PD-L, susţinători ai lui Popa, n-au acceptat situaţia au propus o renumărare a voturilor pe motiv că persoana care aduna mâinile ridicate ale aleşilor locali a greşit. "Este o eroare materială. Trebuie să reluăm votul", vocifera Călin Murg, preşedintele şedinţei, membru PD-L. Secretarul general al Capitalei le-a atras atenţia că este ilegal să se voteze din nou. N-a fost chip să înţeleagă. Au ridicat din nou mânuţele în aer. Ghinion.
Tot 27, 15 împotrivă şi o abţinere. Supăraţi că nu le-a ieşit afacerea, cei de la PD-L au cerut să se strige prezenţa în sală. O persoană de la democraţi a ieşit puţin la aer şi totul a picat. Disperaţi, la sfârşitul şedinţei cei de la PD-L au încercat să convoace o şedinţă de îndată. Scenariul n-a mers, probabil că proiectul va reveni la anul pe ordinea de zi.