x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal pentru un contract cu Romănia

Scandal pentru un contract cu Romănia

de Irina Cristea    |    01 Sep 2007   •   00:00

O tranzacţie de 37,6 milioane de euro intre Ministerul romăn al Apărării şi o firmă elveţiană a stărnit un scandal uriaş in Ţara Cantoanelor.

O tranzacţie de 37,6 milioane de euro intre Ministerul romăn al Apărării şi o firmă elveţiană a stărnit un scandal uriaş in Ţara Cantoanelor. Este vorba despre un contract prin care fabricantul de vehicule militare Mowag se angajează să livreze părţii romăne blindate de tip Piranha III C, relatează AFP.

PRINCIPII. Spiritele s-au inflamat la aflarea informaţiei că Romănia va utiliza respectivele vehicule in Irak şi Afganistan, mulţi politicieni elveţieni considerănd că tranzacţia trebuie blocată, pentru că incalcă principiul neutralităţii, specific Bernei. Cel mai vehement susţinător al acestei teorii este preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Naţional, Luzi Stamm. Politicianul de dreapta este de părere că neutralitatea Elveţiei este prea valoroasă pentru a o pune in pericol cu un asemenea contract. Socialistul Mario Fehr consideră, la răndul său, că este inadmisibil ca arme elveţiene să ajungă pe frontul din Irak. Politicienii care nu se opun contractului spun că blindatele vor fi utilizate pentru o mai bună protecţie a militarilor romăni.

Potrivit AFP, Piranha III C este un blindat uşor, cu şase sau opt roţi, ce poate fi echipat cu un tun de calibrul 105 milimetri. Este adaptat in primul rănd pentru a face faţă exploziei minelor.

×
Subiecte în articol: observator