x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul corupţiei capătă amploare

Scandalul corupţiei capătă amploare

de Vitalie Calugareanu    |    22 Aug 2007   •   00:00
Scandalul corupţiei capătă amploare


După ce la sfărşitul săptămănii trecute poliţia moldovenească a acuzat de corupţie un "funcţionar de rang inalt, cu putere de decizie" de la Consulatul Romăniei din Chişinău.

Consulatul romăn din Chişinău


După ce la sfărşitul săptămănii trecute poliţia moldovenească a acuzat de corupţie un "funcţionar de rang inalt, cu putere de decizie" de la Consulatul Romăniei din Chişinău, ieri, Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat in care a chemat autorităţile de la Bucureşti "să stabilească un mecanism funcţional, transparent şi eficient" de eliberare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Chişinăul a răspuns astfel la declaraţia şefului diplomaţiei romăne, Adrian Cioroianu, care işi exprima vineri regretul că nu a primit o inştiinţare oficială in legătură cu acuzaţiile proferate la adresa diplomatului romăn.

Uşor ironic, diplomaţia de la Chişinău constată că "Romănia nu este unica ţară membră a Uniunii Europene care eliberează vize la Chişinău" şi nu a ratat ocazia să-i reproşeze Romăniei şi "comportament neadecvat al reprezentanţilor Poliţiei Romăne de Frontieră faţă de cetăţenii moldoveni".

Scandalul cu diplomatul romăn acuzat de corupţie, al cărui nume, cel puţin oficial, nu a fost făcut public deocamdată, nu este insă nici pe departe epuizat. Presa de la Chişinău a publicat ieri o declaraţie şocantă a preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Republica Moldova, Nicolae Platon, care susţine că a inştiinţat oficial Ministerul romăn de Externe, incă la inceputul lunii iunie, in legătură cu actele de corupţie de la Consulatul romănesc din Chişinău. Platon afirmă că scrisoarea l-a vizat direct pe şeful Secţiei consulare, Alexandru Russ, bănuit că acesta acordă nejustificat prioritate unor firme turistice la eliberarea vizelor.

IGNORAT. El a menţionat că in răspunsul pe care l-a primit, partea romănă a ignorat sesizarea sa referitoare la actele de corupţie şi a invocat posibilităţile limitate de perfectare a vizelor de Consulatul din Chişinău şi refuzul autorităţilor moldovene de a deschide alte două oficii consulare la Bălţi şi Cahul.

Surse din cadrul Ministerului de Interne de la Chişinău ne-au confirmat neoficial că diplomatul romăn suspectat că ar avea legătură cu exponenţii unei reţele de comercializare a vizelor romăneşti, arestaţi săptămăna trecută este chiar consulul Alexandru Russ şi au anunţat că, in zilele următoare, MAI va face publice cazuri de implicare şi a altor funcţionari ai Secţiei consulare romăne in "afacerea VIZA". Consulul Romăniei de la Chişinău, Alexandru Russ, a respins insă toate acuzaţiile şi a dat asigurări că nici un funcţionar din cadrul Consulatului nu figurează in dosarele cercetate de poliţia moldovenească. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)

×
Subiecte în articol: observator chisinau