x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul de corupţie la justiţie se extinde

Scandalul de corupţie la justiţie se extinde

de Violeta Fotache    |    01 Dec 2007   •   00:00
Scandalul de corupţie la justiţie se extinde
Sursa foto: RAZVAN CHIRITA/

Cazul candidatului căştigător al concursului pentru funcţia de şef al Parchetului Capitalei, procurorul Sterian Guli, de la Parchetul Judecătoriei Urziceni, a pus lumea justiţiei pe jar.

CAZUL GULI, O EXCEPŢIE?

Cazul candidatului căştigător al concursului pentru funcţia de şef al Parchetului Capitalei, procurorul Sterian Guli, de la Parchetul Judecătoriei Urziceni, a pus lumea justiţiei pe jar.

NU DOAR PROCURORII? Precum piatra care aruncată intr-un lac "face valuri" concentrice şi din ce in ce mai mari, cazul Guli pare să arunce in aer ideea că accesul in funcţiile de conducere din sistemul judiciar se face in mod corect, democratic. DNA face o anchetă, suspectănd fraudarea, prin corupţie, a examenului de promovare in funcţiile de conducere din parchete, in care pe lăngă Sterian Guli (săltat joi de DNA pentru audiere), cercetat in stare de libertate, au mai fost puşi sub invinuire alţi trei magistraţi.

ŞI JUDECaTORII? Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romănia (UNJR) a contestat ieri şi concursul de promovare in funcţii de conducere de la instanţe, organizat in aceeaşi perioadă. UNJR a cerut anularea lui pentru vicii şi disfuncţionalităţi grave, acuzănd faptul că patru membri din comisie s-ar afla in conflict de interese. Institutul Naţional al Magistraturii (INM) a cerut ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea desfăşurării concursului de numire in funcţii de conducere pentru magistraţi şi analizarea acuzaţiilor de fraudare a examenului. INM a cerut deci suspendarea concursului pentru funcţiile de conducere şi la judecători şi anularea acestuia dacă acuzaţiile se dovedesc intemeiate. La răndul său CSM s-a intrunit ieri in plen pentru a discuta cazul, considerănd că "faptele sunt extrem, de grave" şi a făcut un apel public către DNA pentru soluţionarea acestei anchete in termen scurt, motiv pentru care va pune la dispoziţia DNA toate documentele necesare. Vicepreşedintele CSM, Dan Chiujdea, a subliniat că membrii CSM nu sunt implicaţi sub nici o formă in comisiile de concurs şi că subiectele de examen au fost păstrate in plicuri sigilate la sediul INM. "Vrem să se facă urgent lumină, să se afle adevărul! Dacă suspiciunile se confirmă, Consiliul aplică legea", a spus Chiujdea.

EXAMINATORI AUDIAŢI. Suspiciunile planează asupra unor membri ai comisiei de examinare a participanţilor la concursul pentru procurori, dar DNA nu a divulgat incă nume. Au fost audiaţi ieri mai mulţi membri ai comisiei, printre aceştia numărăndu-se Gabriela Ghiţă - preşedinte al comisiei dar şi specialistul in comunicare, procurorul Robert Cazanciuc, ambii de la Parchetul Instanţei Supreme.

Â

VERDICT. Plenul Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri seara, respingerea cererii de suspendare a examenului, precum şi pe cea de suspendare temporară a organizării oricărui alt concurs sau examen pănă la clarificarea situaţiei create de cazul procurorului Sterian Guli pănă la apariţia primelor dovezi..
×
Subiecte în articol: observator