x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul exploatării de la Marea Neagră: Contractul, mai tare ca Guvernul

Scandalul exploatării de la Marea Neagră: Contractul, mai tare ca Guvernul

06 Feb 2009   •   00:00

Contractul de concesionare a exploatării celor două perimetre din Marea Neagră a fost discutat în şedinţa de Guvern de ieri. Surse guvernamentale spun că o clauză specială face ca acest contract să fie foarte greu, dacă nu imposibil de anulat. Boc a anunţat însă că a desecre­tizat contractul. Patriciu susţine că acest scandal e o manipulare politică, în vreme ce Ni­co­lae Vidu, administratorul Rompetrol Well Resources, şi-a dat demisia, rămânând însă la Sterling.

Contractul de explorare s-a transformat într-unul de exploatare a celor două perimetre
Foto: Lucian Alecu/Jurnalul Naţional

Contractul dintre statul român şi compania canadiană Sterling Resources s-a transformat dintr-un contract de explorare şi împărţire a producţiei într-unul de concesiune şi în acord petrolier, a anunţat ieri premierul Emil Boc. Între timp, compania zice că are concesiunea din 1992, deşi datele arată că din 2006.

“Sunt componente economice, sunt componente de oportunitate care trebuie analizate. Pot doar să vă spun, citind câteva prevederi din partea finală a contractului, unde se spune că în porţiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia situate în zona platoului continental al Mării Negre, aflat în curs de delimitare între România şi Ucraina, titularul, adică firma Sterling, va executa doar operaţiuni de explorare până la data definitivă şi irevocabilă a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. După pronunţarea definitivă şi irevocabilă a CIJ, titularul va executa operaţiuni petroliere de exploatare, deci nu numai de explorare din suprafeţele ce vor fi atribuite statului român. Urmează să facem o suprapunere de suprafeţe să vedem exact dacă au fost mărite suprafeţele prin acest contract faţă de cele existente, ce suprafaţă din cea trimisă spre exploatare face parte din ce a câştigat România la Haga şi vom aviza sub aspect legal modalitatea prin care un contract de explorare şi împărţire a producţiei a fost transformat în acord petrolier şi de concesiune”, a spus Emil Boc citat de Agerpres.

Tot ieri, Guvernul a desecretizat actul adiţional al contractului cu Sterling. Jurnalul Naţional a înaintat ieri Guvernului şi Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) două solicitări care să clarifice situaţia. Prin acestea dorim să aflăm dacă acel contract semnat în 1992 şi prelungit a fost respectat de companiile străine, sumele
totale plătite statului român de Sterling şi companiile predecesoare la bugetul de stat. De asemenea, dorim ca autorităţile să arate public hărţile cu perimetrele respective.

PIELEA URSULUI DIN PĂDURE
Sterling Resources, compania canadiană care e stăpână peste câmpurile Pelican XIII şi Midia XV, a recunoscut ieri că o parte din suprafaţă era în dispută cu Ucraina. Mai mult, compania zice că a cheltuit cu explorarea din 1992, deşi are concesiunea din 2006. Guvernul caută soluţii pentru modificarea clauzelor contractului.

“Datorită diferendului dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental al Mării Negre, perioada iniţială de explorare a fost suspendată la 15 decembrie 2003, în aşteptarea hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Totodată, s-a convenit că investitorul poate relua operaţiunile petroliere doar în anumite porţiuni ale suprafeţelor contractuale, menţinând suspendarea pentru alte porţiuni ale perimetrelor respective”, a precizat Sterling într-un comunicat de presă. Deşi  România a avut cu Ucraina un diferend în privinţa delimitării platoului continental încă din 1997, din comunicat reiese că Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) a suspendat perioada iniţială de explorare doar în 2003. Între 1998 şi 2004 s-au desfăşurat 34 de runde de negocieri cu autorităţile şi experţii ucraineni şi nu s-a ajuns la nici un acord. În 2008, Stephen Birrell, directorul general al Midia Resources, sucursala românească a canadienilor, aprecia că rezervele posibile din perimetrele aflate în concesiune s-ar ridica la 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care în medie s-ar putea produce 75%.

DILEME INVESTIŢIONALE
România şi Ucraina ajunseseră de două luni la judecată în privinţa delimitării zonei economice exclusive la data emiterii Hotărârii de Guvern din 2008 privind prelungirea contractului cu Sterling. “Actul adiţional 11, aprobat prin HG 1443/12 noiembrie 2008 la acordul petrolier încheiat la 24 august 2007, a fost semnat între ANRM şi Sterling Resources Ltd. când nu se putea anticipa nici data emiterii hotărârii CIJ, nici conţinutul acesteia”, se arată în comunicatul companiei. Pe lângă demiterea lui Bogdan Găbudeanu, preşedintele ANRM, de primul-ministru Emil Boc, cazul a mai făcut o victimă. Ieri, Nicolae Vidu şi-a dat demisia din funcţia de administrator al Rompetrol Well Services pentru a elimina speculaţiile privind legătura dintre Rompetrol şi Midia Resources, unde este şi director. Omul de afaceri Dinu Patriciu a spus şi el ieri că nu are vreo legătură cu perimetrele din Marea Neagră şi că este vorba de o “manipulare politică”.

CONFLICT DE INTERESE?
Gelu Mărăcineanu, care va prelua funcţia de preşedinte al ANRM cumpăra terenuri de la sătenii din zona Budureasa, din munţii Apuseni pentru mina de calcar şi uraniu a lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit Antena 3. “Acum sunt în tratative cu cetăţenii că au ceva enclave acolo. Şi au fost să le cumpere probabil de la dânşii”, susţine Vasile Greg, viceprimar Budureasa. Mina de la Budureasa a fost făcută pe vremea lui Ceauşescu, dar nu a fost niciodată exploatată. Emil Boc a precizat că va verifica situaţia.

SIE A MONITORIZAT AFACEREA
Marţi seară la emisiunea “Naşul”, fostul şef al SIE Ioan Talpeş a spus că instituţia pe care a condus-o a supravegheat informativ situaţia legată de concesiunea exploatărilor din Marea Neagră. Ioan Talpeş: “Ar trebui cineva să se intereseze ce însemna Enterprise Oil în 1992. Veţi găsi iar nişte personaje din România în Enterprise Oil, care, chiar dacă nu apăreau întrei cei care reprezentau o firmă, iar de vreo 200 de lei sau 200 de dolari –, pentru că era în Canada... sau era oricum afară. Cert este că cei care au comunicat celor de acolo să facă chestiunea asta şi care erau împreună, deci care generaseră interesul respectiv, erau din România. (...)”

Realizator: “Bun. Cine este Nicolae Vidu, domnule Talpeş? Spuneaţi înainte de o pauză că veţi spune cine este Nicolae Vidu”. Ioan Talpeş: “Eu nu ştiu, domnul Patriciu ştie cine este. Şi cei care ştiu de la început cum acest dosar, care ar fi trebuit să fie administrat de SIE, a ajuns pe mâinile lui Harnagea, ale lui Dorin Marian şi ale domnului Patriciu. De ce spun că trebuia să fie administrat de SIE, pentru că a fost de la început administrat de SIE, cu toate cercetările din afară, cu toate relaţionările pe care le-a avut din afară...”

×
Subiecte în articol: observator romania explorare sterling