x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul vizelor ajunge la CEDO

Scandalul vizelor ajunge la CEDO

05 Noi 2004   •   00:00

Scandalul vizelor izbucnit in primavara acestui an intre Marea Britanie, pe de o parte, si Romania si Bulgaria, pe de alta, va ajunge la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

IRINA CRISTEA

Potrivit site-ului bulgar Novinite, o echipa de consultanti britanici in emigrare se pregateste sa initieze la Strasbourg procese in care sa demonstreze ca cetatenii romani si bulgari au fost privati fara motiv de vize de lucru in Marea Britanie. Scandalul a inceput in primavara, cand un diplomat britanic la Bucuresti a avertizat Londra cu privire la fraudele la care se recurge in alcatuirea dosarelor pentru romanii care vor sa inceapa o afacere pe cont propriu in Regatul Unit. Drept urmare, Londra a decis in martie suspendarea acordarii mai multor tipuri de viza pentru romani si bulgari, din moment ce nereguli asemanatoare au iesit la iveala si la Sofia.

DREPTURI INCALCATE. Avocatii britanici care acorda consultanta romanilor si bulgarilor in aceasta chestiune spun ca solicitantii de vize din Romania si Bulgaria carora li s-au aprobat cererile inainte de luna martie sunt nevoiti acum sa ceara din nou vize si sa plateasca inca o data taxa. Potrivit avocatilor britanici, exista cazuri ale unor persoane care au viza sau decizia de a li se acorda viza, dar pasaportul lor este retinut la Ambasada Marii Britanii. Mai mult, avocatii spun ca, cel putin la ambasada din Bulgaria a Marii Britanii, acordarea vizelor de afaceri este refuzata tuturor, fara discriminare, si de multe ori cu aceeasi motivatie, iar bulgarii sunt insultati in timpul interviurilor.

×
Subiecte în articol: observator