x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scanerele care te dezbracă în piele goală pe aeroporturi au primit girul UE

Scanerele care te dezbracă în piele goală pe aeroporturi au primit girul UE

14 Noi 2011   •   14:22
Scanerele care te dezbracă în piele goală pe aeroporturi au primit girul UE

Comisia Europeana a aprobat instalarea scanerelor corporale, denumite "scanere pentru securitate", in aeroporturile europene, dand asigurari ca sanatatea si viata privata a pasagerilor vor fi garantate, informeaza AFP.

Scanerele corporale se bazeaza pe tehnologia cu unde de mare frecventa (botezate fotoni terahertzi), care pot patrunde prin materiale poroase - haine, lemn, hartie etc; se sustine ca aceste unde pot penetra pielea, dar nu patrund adanc in corp si, ca atare, nu ar fi nocive pentru organismul uman, fiind, in orice caz, mai sigure decat razele X. Totusi, exista studii care arata ca si aceasta tehnologie afecteaza structura ADN-ului la nivelul tegumentului, declansand cancerul de piele.
Desi aspru criticate de militantii pentru drepturile civile, care invoca necesitatea protejarii intimitatii calatorilor, scanerele corporale au fost introduse pe aeroporturile din SUA, incepand cu anul 2008. Mai multe tari europene, intre care Olanda, Franta si Marea Britanie, au recurs la aceste scanere dupa ce nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab a incercat sa se arunce in aer pe 25 decembrie 2009 la bordul unui avion de pasageri american. Pe de alta parte, Germania a refuzat sa autorizeze anul trecut scanerele corporale, constatand ca aparatele testate pe aeroportul din Hamburg, asupra a peste 800 de mii de pasageri au dat 70% alerte false.

In luna iulie, Parlamentul European a cerut Comisiei interzicerea aparatelor cu raze X si inlocuirea acesteia cu scanerele folosnd noua tehnologie.

Noua reglementare adoptata la Bruxelles va intra in vigoare la inceputul lunii decembrie, dar nu obliga statele membre sa foloseasca scanere corporale.

Statele care vor adopta noua tehnologie trebuie sa se asigure ca viata privata va fi garantata. Astfel, imaginile prelevate de scanere nu vor putea fi inregistrate, copiate sau imprimate. Personalul care vizualizeaza aceste imagini va trebui sa stea intr-o incapere separata, izolata de pasageri.

Pasagerii pot refuza sa treaca prin scanere, optand pentru metode alternative de control (dezbracarea la piele in fata personalului autorizat fiind una dintre acestea).

×