x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schumacher a fost operat a doua oară. Nu este încă în afara pericolului!

Schumacher a fost operat a doua oară. Nu este încă în afara pericolului!

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    31 Dec 2013   •   12:56
Schumacher a fost operat a doua oară. Nu este încă în afara pericolului!

Echipa medicală care se ocupă de campionul de Formula 1 Michael Schumacher a susţinut o nouă conferinţă de presă marţi la ora 11:00 locală la spitalul CHU din Grenoble, unde acesta este internat.

I-a fost extirpat un hematom din creier

Medicii au anunţat că Schumacher a fost din nou operat, pentru a-i putea fi extirpat un hematom din creier. „Au existat semne de uşoară ameliorare, de ameliorare tranzitorie, la ultimul examen tomografic realizat luni seară, ceea ce a permis să se propună o nouă intervenţie chirurgicală, care a avut loc în cursul nopţii”, au anunţat medicii.
„Scopul intervenţiei a fost de a face să se reducă presiunea intracraniană”, au adăugat aceştia, precizând că nu se poate spune că Schumacher este în afara pericolului.

„Situaţia este mai bine controlată decât luni”
„Există şi momente mai bune, şi mai puţin bune, dar este ceva mai bine decât ieri”, a declarat profesorul Saillant, directorul Institutului Creierului din Paris şi prieten al familiei campionului.
La rândul ei, directoarea spitalului, Jacqueline Hubert, a declarat că „există semne care lasă să se creadă că situaţia este mai bine controlată decât ieri”.
„Orele care urmează sunt cruciale pentru strategia noastră terapeutică”, au declarat medicii. „Dar este imposibil să se facă planuri chiar şi pentru viitorul foarte apropiat”, a explicat profesorul Saillant.

„Există încă multe hemoragii în creier”

„Pacientul este menţinut în hipotermie terapeutică, şi este tot în comă artificială, care va fi păstrată cât timp va fi necesar. Există încă multe hemoragii în creier. Suntem încă într-o situaţie fragilă, chiar critică. Este dificil de a face proiecţii într-un viitor chiar foarte apropiat”, au mai declarat medicii despre situaţia lui Schumacher.
„Avem o strategie medicală menită să corecteze un anumit număr de anomalii care persistă. Avem şi alte tratamente care sunt puse în aplicare şi care sunt păstrate în paralel”, au adăugat medicii.
„Protocoalele medicale în aceste cazuri sunt aceleaşi pe care le aplicăm acum. Pacienţii sunt trataţi în acelaşi fel ca Michael Schumacher. Suntem aici cu toţii pentru a acorda maximum de îngrijiri, cele mai bune şi mai potrivite pentru pacienţii noştri”, au afirmat medicii la unison.

„Un transfer este periculos pentru moment”

|ntrebat de presă dacă nu s-a apreciat mai potrivit ca pacientul să fie transportat în altă parte pentru a primi îngrijiri, unul dintre medici a declarat că „un transfer al lui Schumacher este considerat periculos pentru moment”. „Există numeroase leziuni pe creier. Duminică seara, la examenul tomograf, se observau leziuni aproape peste tot. Acest gest medical, operaţia efectuată în noaptea de luni, care a durat două ore, ne-a permis să mai câştigăm timp. Dar, atenţie, în domeniul reanimării, lucrurile evoluează rapid, atât în sensul bun, cât şi în sensul rău. |n acest moment putem spune doar că situaţia este mai bine controlată decât ieri. Acest lucru nu ne poate garanta, deocamdată, că situaţia nu se va schimba radical diseară sau mâine. Nu se poate spune că pacientul este în afara pericolului”, au mai explicat medicii care îl îngrijesc pe Schumi.
Familia şi medicul personal al lui Schumi sunt prezenţi în permanenţă la spital şi doresc să transmită presei din întreaga lume să evite să pună presiune pe echipa medicală.

 

×
Subiecte în articol: michael schumacher