x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sclavi la ferme din Covasna: Cum funcționa rețeaua prin care taximetriștii luau oameni ai străzii și îi vindeau ciobanilor

Sclavi la ferme din Covasna: Cum funcționa rețeaua prin care taximetriștii luau oameni ai străzii și îi vindeau ciobanilor

de Redacția Jurnalul    |    16 Oct 2024   •   22:54
Sclavi la ferme din Covasna: Cum funcționa rețeaua prin care taximetriștii luau oameni ai străzii și îi vindeau ciobanilor

Din oameni ai străzii, sclavi la fermele din munţi. Sunt acuzaţiile pe care procurorii de la DIICOT Covasna le aduc mai multor prorietari de ferme din judeţ. Aceştia ar fi pus la punct o reţea din care făceau parte şi taximetrişti care racolau din gări sau de pe străzi oameni fără adăpost şi în schimbul unor sume de bani îi plasau la muncă forţată.

Patronii fermelor se apără şi spun că nu au obligat pe nimeni să muncească şi că ei, la rândul lor, ar fi fost traşi pe sfoară de taximetrişti.

Percheziţiile au avut loc în această dimineaţă la nouă ferme din judeţul Covasna. Procurorii DIICOT suspectează că mai multe persoane fără adăpost din Braşov şi Bucureşti erau ţinute cu forţa aici, în condiţii improprii şi obligate să muncească.

Ion Iacobuș este unul dintre proprietarii de ferme la care au descins astăzi poliţiştii. El susţine că oamenii veneau la el la muncă de bună voie, transmite Antena 3 CNN.

Ion Iacobuș, proprietar fermă: Eu n-am adus niciodată, dacă a venit un om aici, a venit el, l-a adus taxiul, mi-a adus odată unul, i-am dat opt milioane la taxiu, domnule vreau de lucru că n-am ce mânca. A stat vreo trei zile şi a fugit.

De pe urma persoanelor fără adăpost ar fi profitat, de fapt, chiar taximetriştii care îi aduceau la muncă, susţin oamenii din zonă.

Cioban: Sunt ceva taximetrişti, îi ia trei mii de lei sau patru mii de lei că ţi l-am adus pănă aici, din Bucureşti până aici, că îi găsesc prin gară, taximetriştii. 

Reporter: Dar e corect să-i dea atâţia bani, că nu-i plăteşte doar cursa, e ca şi cum ar plăti că omul rămâne să muncească aici, nu?

Cioban: Da, aşa e că omul rămâne aici, dar nu rămâne aici, că vine în adidaşi în pantaloni scurţi şi omul îi dă mâncare pentru treabă. N-are nici o garanţie de la taximetrişti

Spun proprietarii că nu îi obligau să rămână să muncească şi că aceştia după două-trei zile plecau.

Anchetatorii cred însă că proprietarii de ferme le solicitau taximetriştilor să le racoleze oameni pentru a-i face sclavi.

Gabriela Dinu, purtător de cuvânt IPJ Covasna: Din cercetări a reieşit că 2023 - octormbrie 2024 trei persoane cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani ar fi recrutat prin intermediul unor cunoscuți din cercul lor de persoane din zona gărilor municipiilor Braşov şi Bucureşti şase persoane pe care, profitând de starea lor de vulnerabilitate, le-ar fi exploatat prin muncă.

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru trafic de persoane.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×