x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sclavi în România, la Giurgiu. Persoane cu dizabilități, în condiții inumane, supuse la violențe inimaginabile: mi-a spus că dacă voi pleca mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei

Sclavi în România, la Giurgiu. Persoane cu dizabilități, în condiții inumane, supuse la violențe inimaginabile: mi-a spus că dacă voi pleca mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei

de Redacția Jurnalul    |    06 Feb 2024   •   22:38
Sclavi în România, la Giurgiu. Persoane cu dizabilități, în condiții inumane, supuse la violențe inimaginabile: mi-a spus că dacă voi pleca mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei
Sursa foto: Captura Antena 3 CNN

Un nou caz de sclavie zguduie România. Într-un sat din Giurgiu, la doar câţiva kilometri de Bucureşti, procurorii au descoperit într-o curte mai mulţi oameni cu handicap sechestraţi, exploataţi şi puşi la munci grele, fără a fi plătiţi sau îngrijiţi.

Potrivit Antena 3 CNN, oamenii fuseseră racolaţi din gări şi erau ţinuţi în locuinţe insalubre, cu forţa. Aşa zişii stăpâni ai lor fac parte dintr-o familie din Giurgiu care acum răspunde întrebărilor unei echipe de procurori.

Nici lumină, nici căldură. De fapt, niciun fel de semn de civilizaţie în încăperile insalubre în care erau ţinuţi captivi mai mulţi oameni racolaţi din gări. Foişor transformat în locuinţă, cu folie in loc de geamuri, în contextul temperaturilor scăzute. Asta este imaginea pe care au găsit-o anchetatorii DIICOT la faţa locului.

La 06:00 dimineaţa, zeci de poliţisti înarmați descindeau într-o curte în care erau adăpostite persoane cu handicap, folosite ca scalvi de către o familie din zonă. Şase persoane au fost găsite în locuinţele improvizate.

Erau racolaţi de un bărbat şi fiul său din gări din Bucuresti şi nu numai. Apoi, erau convinşi să meargă în localitatea Gostinari pentru a câștiga o pâine.

În realitate, nu câştigau nimic, susțin surse din anchetă. Erau folosiţi la munci gospodăreşti, la îngrijirea animalelor, fără a fi plătiţi sau hrăniţi ori măcar trataţi, cei mai mulţi dintre ei suferind de boli grave, care fără doar si poate s-ar fi inrăutăţit, având in vedere conditiile de trai.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

”Camera era construită din scândură de lemn, având un acoperiș din folie de plastic și neavând ușă. Avea un geam, însă bătea vântul și când ploua intra apa. În cameră era un pat în care dormeam eu, o saltea din burete pe care dormea Cristi și se afla la nivelul solului și o masă și două scaune... încălzeam apă într-un tuci și cu ajutorul unei căni mă spălam în curte într-un loc mai ferit, cam o dată pe săptămână”, povestește una dintre victime.

Dar nu numai despre condiţii inumane vorbesc anchetatorii. Ci si despre violenţe greu de descris. În declaraţiile date la poliţie, o victimă a reţelei povesteşte că nu putea părăsi curtea devenită capcană. Risca să fie agresat de cei care se credeau stăpânii lui.

”Eram supravegheat constant, întreaga familie având grijă ca eu să nu părăsesc incinta... În puținul timp liber pe care îl aveam, nu aveam voie să ies din gospodărie, deși simțeam nevoia să ies la o plimbare. Nicu mi-a spus că dacă voi pleca de la gospodărie mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei”, mărturisește aceasta.

Potrivit unor surse, oamenilor ajunşi să fie folosiţi ca sclavi în satul din Giurgiu li se luau actele și erau puși să aibă grijă de animale, să recolteze porumbul, să facă rost de lemne de foc, să le taie sau să presteze chiar munci folosul comunității pentru unul dintre suspecți, acesta fiind condamnat intr-un dosar penal.

Nu aveau voie să muncească sub 12 ore pe zi şi nici să doarmă mai mult de 4 ore pe noapte. Cel puţin 6 persoane au fost victimele acestui coşmar, iar anchetatorii DIICOT suspectează că este vorba despre mai multe părţi vătămate.

×
Subiecte în articol: sclavi giurgiu handicap violente