x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şcoala Centrală se dărâmă sub ochii autorităţilor

Şcoala Centrală se dărâmă sub ochii autorităţilor

de Eugenia Mihalcea    |    22 Oct 2008   •   00:00


Profesorii şi elevii de la Şcoala Centrală din Capitală au protestat astăzi, solicitând repararea de urgenţă a clădirii în care învaţă. Şcoala, care face parte din patrimoniul naţional, fiind prima execuţie a arhitectului Ion Mincu, va fi reabilitată la finele anului 2009, conform directorului general al investiţiilor din Primăria Capitalei, Bogdan Hreapcă.



Elevii avertizează că vor trece la acţiuni mai ample de protest şi vor trimite un raport la Comisia Europeană. Grupul de iniţiativă de la Şcoala Centrală s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Primăriei Generale, ai Direcţiei pentru Cultură, ai Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii şi ai Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniu Construit. Şcoala Centrală a fost cuprinsă în Programul BEI, în 2004, alături de alte 102 şcoli din Bucureşti, însă "în patru ani nu s-a produs nici o schimbare", potrivit lui Hreapcă. "Până la sfârşitul anului vor fi gata proiectul şi caietul de sarcini, iar la începutul anului viitor va fi organizată licitaţia", a adăugat Bogdan Hreapcă. Acesta a precizat că suma totală alocată proiectului este de 4,432 milioane de euro.

Şcoala Centrală are peste 150 de ani vechime şi nu a fost consolidată niciodată. Structura de rezistenţă este afectată, subsolul este infiltrat cu apă, fapt ce favorizează apariţia mucegaiului, tencuiala este căzută sau crăpată, iar mozaicul din hol este deteriorat. Experţii avertizează că, dacă nu se va face nimic, în maximum doi ani, clădirea va ajunge într-o stare de degradare ireversibilă.

×
Subiecte în articol: romania