x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisori de condoleanţe de la ambasadele Marii Britanii, Israelului şi SUA la moartea colegei noastre, Mihaela Mătăchiţă

Scrisori de condoleanţe de la ambasadele Marii Britanii, Israelului şi SUA la moartea colegei noastre, Mihaela Mătăchiţă

25 Ian 2011   •   16:22
Scrisori de condoleanţe de la ambasadele Marii Britanii, Israelului şi SUA la moartea colegei noastre, Mihaela Mătăchiţă

Vestea încetării din viaţă a excelentului om de presă Mihaela Mătăchiţă, specialist în politică externă, care s-a dedicat meseriei, punând umărul la crearea şi dezvoltarea unor gazete de prestigiu în România postrevoluţionară, a întristat inclusiv ambasade acreditate la Bucureşti, cu care aceasta a colaborat de-a lungul anilor.

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a fost prima care a transmis redacţiei Jurnalul Naţional o scrisoare de condoleanţe adresată atât familiei Mihaelei, cât şi colegilor şi cunoscuţilor ei, în numele ambasadorului Mark Gitenstein, dar şi al întregii echipe a Biroului de presă al ambasadei. La rândul lor, cei din echipa de presă a Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti au transmis, azi, redacţiei o scrisoare de condoleanţe în care amintesc faptul că Mihaela Mătăchiţă a fost “o jurnalistă deosebită, o prietenă şi o colaboratoare apropiată echipei de presă”. “Am lucrat cu Mihaela vreme îndelungată, încă din perioada în care a contribuit la fondarea redacţiei Cotidianul, apoi în anii în care a condus Secţia de externe a ziarului România Liberă şi, recent, ca parte a echipei de externiste a Jurnalului Naţional. Mihaela s-a remarcat prin profesionalism şi dedicare, calităţi pe care le-a promovat în permanenţă în meseria de gazetar şi care au consacrat-o drept unul dintre cei mai respectaţi analişti de politică externă din presa românească”, se arată în mesajul trimis de Ambasada Marii Britanii, care transmite condoleanţe familiei şi colegilor Mihaelei, în numele ambasadorului Martin Harris şi secţiei de presă.

La rândul ei, Ambasada statului Israel la Bucureşti a aflat “cu profundă tristeţe despre moartea Mihaelei Mătăchiţă, o foarte apreciată şi respectată jurnalistă de politică externă”. “Încă de la începutul anilor '90, Mihaela a devenit un prieten apropiat al ambasadei, impresionându-ne cu seriozitatea muncii ei”, se mai arată în textul mesajului primit de la Ambasada Israelului, semnat de Arezoo Hersel, secretar II, în numele întregii echipe a ambasadei. 

Mihaela a fost condusă joi, la ora 12:00, pe ultimul drum, de familie, prieteni şi colegi, ceremonia funerară desfăşurându-se la Cimitirul Străuleşti 2 din Sectorul 1,  Bucureşti. Vestea încetării ei din viaţă a venit ca un şoc pentru noi toţi, care, deşi aflaserăm că suferea de o necrutăţoare boală, nu am putut crede că Mihaela, toată viaţa ei o luptătoare, va ceda atât de rapid în faţa bolii.  Dumnezeu să te odihnească şi să te ierte, Mihaela! Pune o vorbă bună Acolo, Sus, să se îmbuneze lumea, pentru ca presa să aibă timp şi pentru veştile bune. (Marina Constantinoiu)

Externistă prin excelenţă, o adevărată enciclopedie, dedicată gazetăriei adevărate, decisă ca până în ultima zi de muncă să-şi facă datoria ca la carte, pentru a nu se ruşina vreodată cu realizările ei gazetăreşti, Mihaela Mătăchiţă, redactor al departamentului de politică externă al cotidianului Jurnalul Naţional până în august 2010, ne-a părăsit, definitiv.

A plecat dintre noi, fără să se fi bucurat de liniştea pensionării, departe de agitaţia specifică redacţiei şi de tensiunea în care lucrează oamenii de presă. Un diagnostic imposibil de contrazis sau de contracarat, în ciuda tuturor eforturilor depuse de ea însăşi şi de cei care au iubit-o şi apreciat-o a venit în septembrie anul trecut, Mihaela fiind răpusă de o boală necruţătoare în numai câteva luni.

A fost o luptătoare şi a sperat că va învinge, dar organismul ei s-a dovedit mai plăpând decât ne aşteptam cu toţii. S-a numărat printre primii membri ai echipei care a realizat Cotidianul, pentru ca ulterior să lucreze, ani buni, la România Liberă, unde a şi condus departamentul de politică externă, iar în ultimii ani s-a alăturat echipei Jurnalului Naţional.

N-a abdicat niciodată de la standardele pe care şi le-a impus, ca profesionist în presă, iar toţi cei care am cunoscut-o am apreciat-o şi-i vom păstra o vie amintire.

Ca dovadă a aprecierii întregii sale cariere, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a trimis, miercuri, redacţiei Jurnalul Naţional, o scrisoare de condoleanţe, în numele ambasadorului Mark H. Gitenstein, precum şi al întregii echipe de la Serviciul de Presă al ambasadei.

Adresându-se directorului Jurnalului Naţional, Marius Tucă, mesajul semnat de Julie Nickles, ataşat de presă al ambasadei, transmite condoleanţe familiei şi colegilor Mihaelei, subliniind faptul că aceasta a fost un foarte respectat analist de politică externă, a cărui activitate a fost apreciată la cel mai înalt nivel. "Dispariţia ei este o pierdere pentru profesie şi pentru întreaga comunitate culturală, care va simţi lipsa valoroaselor contribuţii ale Mihaelei Mătăchiţă", se arată în mesajul de condoleanţe remis redacţiei Jurnalul Naţional.

Dumnezeu să te odihnească, Mihaela!
×