Deputaţii din Comisia pentru Administraţie Publică vor rediscuta Ordonanţa de Urgenţă 114/2007, singurul act normativ care mai apără spaţiile verzi. Iniţial, aleşii PDL au vrut să modifice articolul 71 cel care nu permite schimbarea destinaţiei zonelor verzi, în aşa fel încât în parcuri, păduri, baze sportive să se poată construi după bunul plac. Jurnalul Naţional a pornit o campanie de menţinere a articolului 71 încă de acum doi ani de când s-a discutat pe această temă. În prima fază, OUG 114/2007 a fost modificată de Comisia cu pricina, apoi a fost propusă spre dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor, ulterior fiind trimisă la negocieri. Pericolul nu a trecut, deputaţii PDL menţinându-şi intenţiile. Astfel, primarul general, Sorin Oprescu (foto) şi cele 60 de organizaţii neguvernamentale au trimis scrisori către fiecare deputat în parte, explicând riscurile la care vor fi supuse zonele verzi dacă legea va fi modificată.
„În Capitală, până la apariţia O.U.G. 114/2007, a fost posibilă dispariţia brutală a spaţiilor verzi prin schimbarea destinaţiei terenurilor. S-au făcut retrocedări în parcurile: Prisaca Dornei, Livada cu Nuci, Alexandru Ioan Cuza-parţial, Herăstrău, Tineretului, Floreasca, Orăşelul Copiilor, Palatul Copiilor, Pantelimon II, Parcul Casa Presei Libere-zona Strada Jiului, Parcul Verdi, Bazilescu, Politehnicii, Plumbuita, Izvor, Casa Poporului, Circului, Operei. Au fost afectate şi bazele sportive: Văcăreşti, Spartacus, Voinicelul, pădurea Jandarmeriei, livezile din zona institutului Pomicol, pepinierele: Nordului, Tei-Toboc, Pipera, Snagov”, se precizează în scrisoarea trimisă de primarul general.
În plus, obligaţia municipalităţii este de a asigura suprafaţa minimă de 20 mp/locuitor până la 31 decembrie 2010 şi 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013. Aceleaşi argumente au fost scrise şi de cele 60 de ONG-uri, amintindu-le aleşilor că în ultima perioadă a avut loc o avalanşă de retrocedări. „S-au pierdut numai în Bucureşti în jur de 1.800 hectare de spaţii verzi. La acest fapt se adaugă şi studiile efectuate în perioada 1999-2000 de Institutul de Sănătate Publică, conform cărora numai în Capitală mor anual peste 11.000 de persoane din cauza poluării aerului”.
Dacă OUG 114/2007 va fi modificată, ecologiştii vor cere instituţiilor abilitate atacarea actului normativ la Curtea Costituţională şi Uniunii Europene declanşarea procedurii de infringement împotriva României pe capitolul Mediu. Prima scrisoare trimisă pe acest subiect a fost a Luciei Varga, deputat PNL, membru în Comisia pentru Administraţie Publică, una dintre puţinele persoane devotate salvării spaţiilor verzi. Şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman a susţinut menţinerea articolului 71 declarând că dacă acesta va fi schimbat, va fi distrus tot ce mai e verde în Bucureşti. Edilul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a promis că va face toate demersurile pentru ca OUG 114/2007 să rămână în forma actuală.