x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scumpirea nu reduce cererea

Scumpirea nu reduce cererea

26 Ian 2005   •   00:00

"Pretul nu influenteaza cererea de carburanti, pentru ca nevoia de transport este mereu cel putin aceeasi", a declarat ieri Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

De la 1 februarie, compania va introduce, la randul sau, sistemul de modificare saptamanala a preturilor carburantilor. Petrom a adoptat aceeasi politica saptamana aceasta. Potrivit presedintelui Rompetrol, cele trei criterii dupa care grupul va stabili preturile vor fi: cotatia din urma cu 25 de zile a titeiului Ural, pe care-l proceseaza, evolutia competitiei interne si rata de schimb a dolarului din saptamana anterioara modificarii. In legatura cu efectul cresterii accizelor asupra preturilor carburantilor, presedintele Rompetrol spune ca ar fi normal ca acciza la benzina sa scada, iar cea la motorina sa creasca, pentru a se ajunge la sistemul accizelor egale la benzina si motorina, ca in Italia si Elvetia. "Motorina reprezinta 65% din consumul de carburant si firesc ar fi sa devina mai scumpa", a adaugat Patriciu. Reprezentantul Rompetrol estimeaza la 28% proportia pe care Rompetrol o are pe piata autohtona avand in vedere volumele de carburanti vandute.

INFLATIA. "Cred ca inflatia pe anul acesta va fi de 7%, bugetul Rompetrol Rafinare fiind construit pe acest nivel si cu un pret mediu al barilului de titei de tip Ural de 40 de dolari", spune oficialul Rompetrol, care crede ca plaja preturilor diferitelor tipuri de titei va fi intre 40 si 100 de dolari/baril anul acesta. Rompetrol Rafinare a anuntat un profit net preliminar de 4 milioane de dolari, obtinut dintr-o cifra de afaceri de 1,44 miliarde de dolari, la un curs mediu de 32.636 de lei /dolar.

×
Subiecte în articol: observator rompetrol