x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scuza ţiganilor: romănii ii oropsesc

Scuza ţiganilor: romănii ii oropsesc

de Tiberiu Kiss    |    14 Noi 2007   •   00:00
Scuza ţiganilor: romănii ii oropsesc

Ţiganii din taberele ilegale din Italia susţin că au plecat din Romănia pentru că poliţiştii de aici ii vănau cu armele, ca pe animale, iar romănii le dădeau foc la case şi le furau animalele.



Ţiganii din taberele ilegale din Italia susţin că au plecat din Romănia, pentru că erau agresaţi de poliţişti şi jefuiţi de romăni.

Italienii au convingerea că, cel puţin, municipalitatea din Roma, in frunte cu ex-comunistul Walter Valtroni, ar fi putut face mai mult in privinţa taberelor ţigăneşti din capitala Italiei, dacă ar fi avut mănă liberă din partea organizaţiei "Opera Nomadi". De menţionat că această asociaţie a romilor este in strănsă legătură cu Vaticanul, deseori activităţile acesteia fiind puse in sarcina Sfătului Scaun. "Trebuie avut in vedere că, in repetate rănduri, asociaţia a atras atenţia asupra tonului cu care se poartă discuţiile, vizavi de ţiganii proveniţi din Romănia. Mai mult, a indemnat la calm autorităţile şi poporul italian.


Totuşi, italienii nu-i mai vor pe ţigani in preajma copiilor nici pe străzi, nici in pieţele publice. Nu e vorba de fascism aici, ci de teamă. E dreptul nostru să ne aranjăm ograda cum credem de cuviinţă. Nimeni nu ne poate obliga să stăm cu măinile in săn, in timp ce compatrioţii noştri sunt atacaţi in plină stradă sau le este teamă să iasă din casele lor", spunea un consilier local din cadrul Primăriei Roma.


URMÃ...RIŢI. "Am făcut multe razii in taberele ilegale de ţigani de la marginea Romei. Cănd i-am intrebat de ce nu fac aşa ceva şi in preajma oraşelor din Romănia, ne-au spus că nu se stabilesc acolo de teama poliţiei, care-i fugăreşte cu pistoalele şi ii vănează ca pe animale. Tot ei ne-au spus că romănii le dau foc la case, le fură animalele din curte, le refuză un loc cinstit de muncă, nu le primesc copiii la şcoală sau că sunt trataţi cu dispreţ oriunde merg in Romănia. Ca atare, nu au din ce să trăiască acolo şi de aia umblă prin Europa", povestea un ofiţer de crimă organizată din cadrul Poliţiei Roma.


Pe cealaltă parte, Romulus Popescu, preşedintele Asociaţiei Romănilor din Italia, este de părere că lucrurile se pot schimba in bine, doar prin comunicare: "Nici acum nu am abandonat ideea de a le explica italienilor că există diferenţe majore intre romăni şi romi. In plus, trebuie să inţeleagă că ţiganii nu au plecat din Romănia pentru că sunt persecutaţi, sub o formă sau alta. Italienii poate că au inchis ochii la furturi şi măgării mărunte, dar niciodată nu se vor da inlături cănd unul de-al lor este omorăt sau violat. Au acelaşi spirit ca şi noi. Sunt aprigi şi iuţi la mănie".
Â
Â
Â
Moratoriu pentru romăni
Â
Ministrul italian al Infrastructurii, Antonio Di Pietro, a propus un moratoriu de pănă la trei ani pentru Romănia şi Bulgaria şi a celorlalte care vor adera in curănd la spaţiul Schengen, scrie La Repubblica. "Moratoriu imediat! Situaţia siguranţei publice, pe fondul afluxului de cetăţeni comunitari din Est, scapă de sub control. Furturile şi incidentele violente, chiar şi in plină zi, au devenit ceva normal (...) Imigranţii care nu au acte-n regulă trebuie trepatriaţi. Cine vine in Italia trebuie să aibă o locuinţă şi un loc de muncă.
Pedepse aspre. "Noi nu suntem gunoiul Europei!", şi-a argumentat Di Pietro, cu duritate, propunerea. El a propus şi inăsprirea pedepselor pentru antreprenorii care lucrează cu angajaţi la negru, pentru că aceştia provin, in majoritate, din răndul imigranţilor clandestini din Est. Din moratoriul lui Di Pietro nu au fost omişi nici cei care fac trafic de carne vie cu prostituate imigrante minore şi nici clienţii acestora", pentru care ministrul italian a cerut, de asemenea, pedepse mai aspre. "Nu se mai poate aştepta!", a conchis Di Pitero. (Sănziana Stancu)

×
Subiecte în articol: observator