x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Se anunţă grevă la metrou

Se anunţă grevă la metrou

de Elena Stan    |    10 Noi 2009   •   00:00
Se anunţă grevă la metrou
Sursa foto: Gabi Petrescu/Agerpres

Joi, 12 noiembrie, va avea loc o grevă de avertisment la metrou între orele 16:00-18:00. Retragerea subvenţiei acordate pentru călătoria cu metroul ar majora tariful unui călătorii de peste trei ori, ajungând la 4 lei.

"Între orele 16:00-18:00, joi, vom declanşa o grevă de avertisment la metrou. Asta înseamnă că nu va circula nici un metrou în intervalul orar stabilit", ne-a declarat Ion Rădoi, liderul sindical. Mai mult, săptămâna viitoare, angajaţii de la metrou ameninţă cu vor declanşa grevă generală pe termen nelimitat dacă discuţiile cu reprezentanţii Metrorex cu privire la creşterile salariale solicitate şi cu încheierea unui nou contract colectiv de muncă vor eşua.

 "Azi (luni - n.r.) am avut o şedinţă de conciliere cu reprezentanţii Metrorex şi cei ai Camerei de Muncă şi avem termen de şapte zile după care se poate declanşa o grevă generală. Nu am stabilit nimic acum şi urmează să mai negociem", a spus Ion Rădoi, liderul sindical.

"Discuţii vor mai urma şi eu cred că există o şansă, pentru că toată lumea ştie că speranţa moare ultima. Trebuie să ajungem la un procent de creştere salarială, încă nu am primit mandatul pentru astfel de negocieri", a spus directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

În prezent, angajaţii de la Metrorex nu mai au contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi a expirat la 1 noiembrie. Sindicaliştii nu au putut ajunge la o înţelegere cu administraţia, deoarece nu a primit din partea Guvernului un mandat de negociere.

SE SCUMPEŞTE METROUL?
În cazul în care Guvernul decide retragerea subvenţiei pentru călătoria cu metroul, preţul unei cartele s-ar majora de trei ori. "În cazul în care Guvernul ar retrage subvenţia pentru călătoria cu metroul, preţul unei cartele cu două călătorii ar putea ajunge de la 2,5 lei, cât este în prezent, la 8 lei. În prezent, pentru fiecare călătorie subvenţia de la stat este de 60%", a spus Rădoi.

Declanşarea grevei generale va afecta grav traficul din Capitală, deoarece oamenii vor fi nevoiţi să circule cu autoturismele proprii. "În cazul în care s-ar declanşa greva generală, metroul ar urma să circule doar o treime din program, respectiv între orele 16:00 şi 23:00", a spus Rădoi.

DE AZI, PICHETE
Începând de azi, angajaţii Metrorex vor picheta zilnic sediul Guvernului, între orele 11:00 şi 13:00. Activitatea de la metrou nu va fi perturbată de pichetele din faţa Guvernului, deoarece la acestea vor participa angajaţii care au zile libere. Când sindicaliştii de la metrou au protestat în faţa Ministerului Transporturilor, Radu Berceanu a declarat că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariilor cu 26% este exagerată şi o discuţie legată de eventuala majorare a salariilor va avea loc la începutul anului viitor, după aprobarea bugetului companiei pe anul 2010.

×
Subiecte în articol: observator