x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sebastian Vlădescu: "Poporul român trebuie educat!"

Sebastian Vlădescu: "Poporul român trebuie educat!"

de Mara Raducanu    |    08 Iun 2010   •   00:00



Sebastian Vlădescu, Ministrul Finanţelor şi Vasile Blaga, şeful de la Interne au susţinut o conferinţă de presă comună pe tema combaterii evaziunii fiscale şi a contrabandei cu ţigări. Ca de obicei, s-a despicat firul în patru, însă s-a evitat prezentarea clară a unor soluţii de criză. Vlădescu a afirmat că sunt probleme în ceea ce priveşte evaziunea măruntă, în pieţe, unde se vând cantităţi mari de produse. Ministrul a concluzionat, subliniind că,  în mare,  se poate vorbi  "despre probleme legate de educaţie şi de sărăcie". Mai mult, Vlădescu a precizat că "poporul român trebuie să fie educat", în sensul că este nevoie ca orice om să-şi creeze deprinderea de a cere bonul fiscal în momentul în care cumpără un anumit produs.


VORBE, NU ŞI SOLUŢII
"Zonele principale de evaziune fiscală sunt în acest moment, pe lângă cea legată de produse accizabile, toată partea legată de comerţul intracomunitar, în special cu produse alimentare. În România, aceste produse nu au taxe şi ajung să se vândă în diverse locaţii, fără bon fiscal, fără factură. Există o decizie foarte clară privind toleranţa zero a evaziunii fiscale. In cinci  luni, totalul obligaţiilor fiscale suplimentare stabilite în urma controalelor este de aproape un miliard de euro. Au fost aplicate 69.000 amenzi şi s-au pus măsuri asiguratorii de 2,7 miliarde de lei.", a declarat Vlădescu. Ministrul a adus în discuţie şi problema magazinelor duty-free, specificând că ele nu vor dispărea, însă vor fi aplicate  măsuri dure pentru limitarea evaziunii fiscale din aceste locuri. S-a vorbit, de asemenea, şi despre existenţa unui set de măsuri legate de trecere din zona contravenţiei în zona infracţiunii prin contrabanda cu diverse tipuri de produse." Avem nevoie de noi sisteme de control pe care în 12-18 luni le vom putea pune în funcţiune. Atâta timp cât discutăm despre o piaţă în care avem între 20-40% piaţă neagră este foarte greu să faci o estimare de venituri. Din miliardul despre care se discută că îl pierdem din contrabanda de ţigări, putem spune că în acest an câteva sute vor fi recuperate şi anul viitor mai mult de jumătate". Întrebat dacă la ministrul pe care îl conduce vor avea loc disponibilizări, Sebastian Vlădescu a declarat că " tema întrebării nu face obiectul conferinţei", însă a ţinut să precizeze că "începând cu această lună, toate veniturile membrilor Cabinetului sau secretarilor de stat, care exced alocaţia lunară de stat, vor fi vărsate în contul de solidaritate, şi nu numai la Ministerul Finanţelor, ci la toate ministerele".


"ŢIGĂRILE NU VIN DIN  RAI!"
Vorbind despre competenţele Ministerului de Interne în tratarea evaziunii fiscale, Vasile Blaga a precizat că "ele nu prea există" şi că speră ca problema să se rezolve în momentul în care Ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale va intra în vigoare, cel mai probabil la sfârşitul săptămânii. Ministrul de la Interne a vorbit despre problema acută a contrabandei cu ţigări şi despre faptul că acţiunile poliţiei în colaborare cu alte structuri au fost intensificate, în special la frontiere. "S-au organizat 4462 de filtre şi au avut loc 440 de percheziţii. În perioada 7 mai- 6 iunie au fost confiscate 46 de milioane de ţigări, dintre care 44 de milioane de provenienţă străină. Sigur, trebuie făcute verificări considerabile pentru a descoperi de unde provin aceste ţigări, unde sunt ţinute ele, că doar nu vin din Rai".

În legătură cu reducerile de personal din "ograda" Ministerului de Interne, Blaga a precizat că din zona de ordine publică nu vor pleca oameni. "Nu pot pleca oameni de acolo unde este deficit. În acelaşi timp, am spus că nu vom angaja oameni".


REORGANIZARE DE CRIZĂ LA INTERNE
Boss-ul de la Interne  a declarat că în scurt timp vom asista la o reorganizare a Ministerului de Interne şi că este deja începută "tatonarea" terenului pentru diminuarea cheltuielilor. "Pe de altă parte, avem 16 zone în care putem face economii importante la nivelul ministerului. În unele s-a operat deja. În loc de 69 de maşini, ne descurcăm foarte bine cu 12. Şi noi avem resurse de a fi mai eficienţi si de a lucra cu mai puţini oameni. Avem resurse. Tot noi răspundem şi de zona Administraţiei Publice. Pe lângă o disciplicare a execuţiei bugetelor locale, vom merge şi la reducerile de personal. Vom spune mai multe după ce vom pune la punct un act normativ". Ministrul de Interne, despre care Monica Macovei a spus luni că ar trebui să plece din acest post din cauza afacerilor cu statul ale ginerelui său, a declarat în cadrul conferinţei  că nu a luat şi nu va lua lecţii de morală de la fostul ministru al Justiţiei. "Am spus-o şi o mai spun, nu voi interzice nimănui, nici măcar ginerelui meu, să lucreze în zona privată. Ce m-a deranjat a fost că a încheiat un contract, nu două, cum s-a spus, dar problemele cu acela se vor rezolva în trei zile".

×