Autorităţile de mediu organizează o serie de dezbateri publice privind autorizarea integrată a platformei industriale Kronospan Sebeş, prima discuţie avînd loc miercuri, între reprezentanţii Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Sibiu şi membrii grupului de iniţiativă împotriva poluării Sebeşului.
Autorităţile de mediu organizează o serie de dezbateri publice privind autorizarea integrată a platformei industriale Kronospan Sebeş, prima discuţie avînd loc miercuri, între reprezentanţii Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Sibiu şi membrii grupului de iniţiativă împotriva poluării Sebeşului. Membrii grupului de iniţiativă i-au adresat întrebări despre această autorizare directorului ARPM Sibiu, Dumitru Ungureanu, şi i-au propus soluţii pentru rezolvarea problemei poluării, precum monitorizarea non-stop a emisiilor poluante în zona companiei, dar şi mutarea, în timp, a platformei industriale în afara oraşului. Dumitru Ungureanu a spus că aceste discuţii pe care Agenţia Regională de Protecţia Mediului Sibiu le are fac parte dintr-un "demers logic" pe care ar trebui să îl aibă instituţiile în relaţia cu cetăţenii.
"DESCHIDERE TOTALĂ". "Vrem să avem o deschidere totală în relaţia cu autorizarea unui agent economic în jurul căruia există foarte multe suspiciuni, dileme sau chiar probleme legate de funcţionarea lui (…) Ca decizia noastră să fie corectă şi bună, noi trebuie să obţinem informaţii de la cei care trăiesc în zona respectivă, de la cei care au probleme", a spus Ungureanu. Directorul ARPM Sibiu a adăugat că, din informaţiile pe care le are, demersul instituţiei pe care o conduce este unic, şi a menţionat că şi agentul economic ar trebui să înţeleagă că este necesar să intre în acest dialog. "Ar trebui să intre într-un dialog real în acest triunghi format de cetăţeni, instituţii publice şi agent economic", a spus Dumitru Ungureanu. Compania Kronospan Sebeş are, în momentul de faţă, autorizaţiile de mediu necesare pe fiecare fabrică din cadrul platformei industriale pe care o deţine în municipiu, iar autorităţile în domeniu propun şi autorizarea integrată a întregii platforme. Compania a depus documentaţia necesară pentru obţinerea acestei autorizaţii, care acum se află în stadiu de analiză şi dezbatere.
DOUĂ FABRICI. Compania austriacă Kronospan deţine la Sebeş două fabrici, una de PAL şi alta de MDF, pe care le-a cumpărat în 2004 de la grupul italian MD Fratti, investiţiile totale realizate în România fiind de peste 250 de milioane de euro. Unitatea intenţiona, anul trecut, să pună în funcţiune o nouă fabrică de producere a formaldehidei care să le asigure cantitatea necesară pentru producţia de plăci. Investiţia, cifrată la peste 10 milioane de euro, s-a lovit de o puternică opoziţie din partea localnicilor care consideră substanţa cancerigenă. Noua fabrică de formaldehidă a fost construită anul trecut în proporţie de aproape 90%, fără să aibă autorizaţiile necesare de construcţie şi acord de mediu. La societate au avut loc mai multe controale în urma cărora Garda de Mediu Alba a solicitat Primăriei Sebeş şi SC Kronochem Sebeş SA să ia măsurile necesare pentru demolarea construcţiei şi pentru readucerea amplasamentului la starea iniţială.
SUSPECŢI DE CANCER. De asemenea, unii dintre angajaţii companiei Kronospan Sebeş au fost declaraţi suspecţi de cancer, potrivit unor analize realizate, la sfîrşitul anului trecut, de medicii oncologi de la Spitalul Judeţean Alba, cauza acestor probleme de sănătate putînd fi expunerea îndelungată la formaldehidă, substanţă folosită în producţia unităţii. La rîndul ei, conducerea Kronospan Sebeş susţine că producţia de formaldehidă nu ar implica nici un risc pentru populaţie şi aduce ca argumente verificările realizate de Agenţia de Protecţia Mediului Alba şi de Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj-Napoca, care nu a constatat emisii peste normele legale. Opoziţia localnicilor a determinat autorităţile locale să decidă, anul trecut, organizarea unui referendum local în care populaţia să fie consultată cu privire la producerea formaldehidei de compania austriacă Kronospan. Consultarea publică a avut loc în luna septembrie 2007, însă a fost invalidată din cauza absenţei la vot a sebeşenilor. Fabrica de formaldehidă a Kronospan este în prezent construită în proporţie de 90%, însă nu are autorizaţiile necesare, astfel încât Garda Naţională de Mediu a somat compania să o demoleze. În primă fază, compania a anunţat că va face acest lucru, însă în final a decis să atace în instanţă decizia şi să accepte verdictul acesteia. La sfîrşitul anului trecut, compania a fost amendată de autorităţile de mediu şi Primăria Sebeş pentru că a construit noua fabrică de formaldehidă fără autorizaţie de construcţie şi acord de mediu. (Mediafax)
Citește pe Antena3.ro