x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seceta şi inundaţiile ameninţă Europa

Seceta şi inundaţiile ameninţă Europa

de Irina Cristea    |    13 Apr 2011   •   13:36

Episoade de secetă urmate de inundaţii – aşa arată viitorul Europei,din punct de vedere climatic. Avertismentul vine din partea unui specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experţi al ONU privind evoluţia climatului (Giec), relatează AFP, potrivit Mediafax.

"Schimbările climatice vor ridica două probleme majore în Europa privind apa: o creştere a deficitului de apă în sudul Europei şi o creştere a inundaţiilor în alte zone”, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă Zbigniew Kundzewicz, autorul părţii privind resursele de apă din raportul Giec.

"Metodele actuale de gestionare a apei riscă să nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbărilor climatice”, a avertizat el în cadrul unei mese rotunde organizate de Comisia economică a ONU pentru Europa.

Climatologul polonez a atenţionat că cel mai mult va avea de suferit sudul continentului. Studiile arată deja o frecvenţă mai mare a temperaturilor ridicate şi perioade de secetă mai lungi, provocând deficit de apă în aceste regiuni.

Aceste schimbări vor da o grea lovitură agticulturii dar şi producţiei de  energie hidroelectrică, sector ce va înregistra o scădere cu până la 50%.

În paralel, încălzirea climatică ar urma să conducă la o creştere a intensităţii episoadelor ploioase, accentuând riscurile de inundaţii bruşte ca cele din august 2002 în Europa de Est.

Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopantă, zonele rurale având o capacitate de absorbţie mai bună a apei decât oraşele betonate.

Inundaţiile de amploare care aveau o ciclicitate de 100 de ani ar putea reveni la fiecare 50 de ani, chiar 20 de ani, potrivit lui Kundzewicz.

Expertul recunoaşte că zecile de modele de previziune existente nu sunt de acord asupra unora dintre consecinţele schimbărilor climatice.

Există consens doar în privinţa anumitor regiuni cum ar fi Siberia sau Mediterana, deoarece "diferitele modele coincid”, a declarat el.

×