x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Secrete pe care chelnerii nu ţi le vor spune niciodată

Secrete pe care chelnerii nu ţi le vor spune niciodată

de Sînziana Stancu    |    10 Feb 2011   •   21:39
Secrete pe care chelnerii nu ţi le vor spune niciodată
Sursa foto: George Doyle/Stockbyte

151233-.jpgO seară în doi reuşită începe cu o rezervare din timp, mai ales dacă este vorba despre sfârşitul săptămânii, o zi de sărbătoare sau despre o ocazie specială. Astfel poţi obţine masa favorită, mai ales dacă e vorba despre o seară în doi care coincide şi cu un moment special, cum ar fi o primă întâlnire, o declaraţie de dragoste sau o cerere în căsătorie. De obicei, mesele pentru două persoane se găsesc mai greu, iar dacă nu sunt rezervate din timp, rişti să te trezeşti cu necunoscuţi la masă sau în mijlocul restaurantului, atunci când, de fapt, ai vrea un loc mai intim sau chiar un separeu.

Nu cere întotdeauna părerea chelnerului despre meniul pe care ţi l-ai propus. Puţini sunt de încredere şi îţi vor recomanda ce este mai bun şi niciodată nu-ţi vor spune că nici ei nu ar mânca ceea ce ai ales. Iar dacă auzi un chelner că-ţi spune despre ce ai cerut că “este unul dintre meniurile noastre cele mai populare”, aşteaptă-te mai degrabă la ce e mai rău. Mergi pe intuiţie sau pe experienţă dacă cunoşti restaurantul!

Atenţie şi la mâncarea “reciclată”, adică la resturile de la alţi clienţi sau ce-a rămas din ziua precedentă, mai ales când este vorba despre platouri asortate, sarmale, musaca, supe, ciorbe şi alte meniuri “risipite” în farfurie. Persoanele cu simţul gustativ foarte bine dezvoltat simt imediat că ceva nu este în regulă, mai ales când e vorba despre ceva proaspăt amestecat cu ceva “rămas”.

Unele restaurante încearcă să-i ademenească pe copii cu gusturi dulci, pentru că ştiu că micuţii se dau în vânt după dulce. Să nu vă mire copilul vostru pe care îl scoateţi “în lume” să ia o banală masă cu voi, că va constata, de pildă, că supa de la restaurant este mai bună decât cea de-acasă, la fel şi nu ştiu ce tocăniţă... Mamele gospodine desăvârşite nu trebuie să se înfurie. Copiilor li se pune zahăr în mâncare.

Când vine vorba despre băuturi, evitaţi pe cât posibil să cereţi  lămâie. Toată lumea pune mâna pe ele, de la cules până la stoarcere, dar nimeni sau prea puţini le spală. Un alt secret este cafeaua, mai ales cea preparată la filtru, pentru că dacă alegeţi varianta fără cofeină - de obicei, seara – puţin probabil să primiţi aşa ceva. “Secretul” este că un filtru de cafea folosit toată ziua e mai greu de spălat seara, când personalul e obosit... Încă un amănunt, puteţi cere lapte degresat la cafea, dar aşteptaţi-vă şi la ceva grăsime în plus. Dar ştiţi ce-i enervează cel mai mult pe chelneri? Comanda pentru ceai. Cereţi-le orice altceva, numai ceai nu. E atât de greu să fierbi apa, să o pui în ceainic, să aduci cana, să pui ceaiul în ea, să torni apa fierbinte, să pui zahăr sau miere şi să amesteci... Zău, aşa, doar nu sunt bucătari! ... O să beţi până la urmă ceaiul, dar încărcat cu multă energie negativă.

Să trecem la maniere. Dacă vrei să-şi amintească de tine ca de un client bun, în primul rând trebuie să te adresezi chelnerului pe nume îndată ce îl afli sau cum este el cunoscut acolo. Dacă se prezintă el însuşi, întreabă-l imediat: “Ce faci? Cum îţi e în seara asta?”. O să-i facă plăcere şi, nu uita, data viitoare când intri în local, întreabă prima dată de el. Chiar dacă nu-şi va aminti de tine în primele momente, cu siguranţă te va lua “în grijă” şi te va servi cu mare atenţie. Iar dacă-i laşi şi un bacşiş frumuşel, al tău e ori de câte ori treci pe-acolo. Cei mai darnici sunt clienţii care fac parte din clasa de mijloc. Bogătaşii nu sunt prea generoşi şi nici odraslele de bani gata.

Un bărbat înţelept şi versat ştie că de chelneri nu te poţi ascunde. Ei au, de obicei, ochiul format şi ştiu cu cine au de-a face. Unul dintre secretele lor este că îşi dau seama dacă eşti cu nevasta sau prietena sau cu o oarecare. Dar să ştii că te simpatizează mai mult când eşti în clandestinitate. De fapt, şi tu ştii că ei ştiu că...
×