x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Securitate nucleară: România nu oferă suficiente detalii despre riscurile seismelor

Securitate nucleară: România nu oferă suficiente detalii despre riscurile seismelor

27 Apr 2012   •   06:36
Securitate nucleară: România nu oferă suficiente detalii despre riscurile seismelor

Raportul privind securitatea nucleara elaborat de Romania respecta in totalitate cerintele testelor de stres europene, dar nu abordeaza corespunzator problema efectelor determinate de o trecere brusca de la o stare la alta in functionarea centralei de la Cernavoda in cazul unor cutremure si evenimente externe extreme, a anuntat joi Grupul autoritatilor europene de reglementare in domeniul sigurantei nucleare (ENSREG).

Raportul elaborat de tara noastra in cadrul asa-numitelor 'teste de stres' lansate anul trecut in tarile din UE cu centrale nucleare este considerat adecvat si cu un nivel corespunzator de detalii, cu exceptia cutremurelor si a evenimentelor externe extreme, unde nu sunt abordate corespunzator punctele slabe si efectele determinate de o trecere brusca de la o stare la alta (''cliff-edge effects") si nici masurile pentru prevenirea acestor efecte, precizeaza ENSREG, potrivit Agerpres.

Grupul a realizat, la solicitarea Comisiei Europene, un raport intermediar asupra evaluarilor nationale, care trebuiau trimise pana la sfarsitul anului trecut si care au fost supuse unui proces de verificare efectuat de experti din alte state membre si de un reprezentant al Comisiei Europene. Bruxellesul fixase pana acum luna iunie 2012 ca termen limita pentru finalizarea acestor teste lansate in urma catastrofei nucleare de la Fukushima (Japonia), din martie 2011. Comisia a decis insa joi sa acorde mai mult timp statelor membre pentru verificari suplimentare.

ENSREG trebuie sa trimita acum in iunie un alt raport intermediar ministrilor europeni ai energiei. Raportul final ar urma sa fie prezentat in toamna, cand Comisia ar putea face propuneri legislative pentru imbunatatirea sigurantei nucleare. UE numara 147 de reactoare nucleare din 14 tari, printre care si Romania, iar alte 24 de noi reactoare sunt in proiect, dintre care sase sunt deja in constructie. Numai 38 de reactoare au fost inspectate pana in acest moment in cadrul testelor de stres.

Potrivit Grupului autoritatilor europene de reglementare in domeniul sigurantei nucleare, analiza privind accidentele grave inca nu face parte din baza de autorizare pentru reactoarele nucleare ce functioneaza in prezent in Romania, dar Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a oficializat recent, in decembrie 2010, conditiile de reglementare in aceasta chestiune. Acest subiect este totusi inclus in procesul periodic de revizuire a securitatii nucleare (PSR).

Referitor la evaluarea soliditatii centralei nucleare de la Cernavoda, raportul ENSREG mentioneaza ca, desi majoritatea evaluarilor facute de Romania sunt in general considerate adecvate, raman cateva probleme de solutionat.

Coeficientii de siguranta pentru seisme sau inundatii au fost evaluati cu identificarea limitata a efectelor 'cliff-edge' si a punctelor vulnerabile, coeficientii de siguranta pentru conditii meteorologice extreme nu sunt cuantificati in documentul elaborat de autoritatile romane, iar probleme specifice precum sistemele de inchidere diversificate sau administrarea centralei in timpul unor evenimente extreme ar putea avea nevoie de o analiza suplimentara, precizeaza raportul ENSREG.

In privinta situatiei centralei din Romania in legatura cu un posibil cutremur, expertii europeni arata ca exista putine informatii despre coeficientii de siguranta ale efectelor determinate de o trecere brusca de la o stare la alta si despre punctele vulnerabile si nu exista nicio dovada ca au fost luate in considerare imbunatatiri in fata seismelor. In acest domeniu se propune continuarea eforturilor, iar expertii europeni recomanda CNCAN sa obtina programe de calitate din partea concesionarilor si sa se asigure ca activitatea este continuata in mod adecvat.

Procesul actual de revizuire a activitatii nucleare (PSR) include analizarea tuturor factorilor de risc externi. Riscul seismic a fost reevaluat recent, inaintea desfasurarii testelor de stres, ca parte a studiului privind riscul seismic la ambele unitati ale centralei de la Cernavoda.

Raportul ENSREG mai releva ca exista probe potrivit carora centrala de la Cernavoda se conformeaza cerintelor fundamentale de proiectare privind riscul inundatiilor. In prezent are loc o prima revizuire a securitatii nucleare (PSR). Nu exista informatii suplimentare privind coeficientii de siguranta pentru efectele determinate de o trecere brusca de la o stare la alta si puncte vulnerabile si nicio dovada ca au fost luate in considerare potentiale ameliorari specifice. In prezent are loc o puternica activitate de actualizare a unei parti din analizele legate de inundatii. Un numar de echipamente de siguranta sunt localizate in subteran si trebuie luate in considerare ameliorarea prevederilor pentru a le proteja in fata inundatiilor (alte masuri decat ridicarea platformei centralei nucleare).

Raportul mai arata ca exista informatii limitate legate de conditiile meteorologice extreme. Abordarea urmata de autoritatile romane pare sa fie in concordanta cu standardele canadiene. Reevaluarea bazelor proiectate este inclusa in procesul de revizuire a securitatii nucleare (PSR). Nu exista informatii despre capacitatea centralei dincolo de baza proiectata si nici o identificare a efectelor 'cliff-edge' sau a punctelor vulnerabile.

In ceea ce priveste evaluarea asupra pierderii alimentarii cu energie electrica si a pierderii totale a ultimei surse de racire, expertii europeni noteaza ca raportul Romaniei privind testele de stres este bine scris, ofera un nivel corespunzator de detalii si respecta cerintele ENSREG. In ceea ce priveste sursele electrice, exista un nivel satisfacator de surplus si diversitate, la fel ca si in cazul surselor primare si alternative de racire.

Referitor la evaluarea centralei privind managementul accidentelor grave, dupa evaluarea rapoartelor nationale si vizita in tara, expertii europeni au observat progrese satisfacatoare in implementarea directivelor privind managementul accidentelor grave, asociat cu un numar semnificativ de modificari de echipamente intr-o perioada scurta de timp.

Totusi, noteaza raportul ENSREG, Romania ar trebui sa tina cont de urmatoarele puncte: Concesionarul ar trebui sa examineze, pentru situatiile speciale de inchidere a centralei, orice posibila slabiciune a reactoarelor nucleare de la Cernavoda in concordanta cu specificatiile testelor de stres.

Directivele managementului accidentelor grave pentru situatiile de inchidere a centralei ar trebui dezvoltate, recomanda ENSREG, care propune de asemenea verificarea nivelului de pregatire al procedurilor pentru operatiunile de urgenta bazate pe evenimente si simptome pentru situatiile de accident.

CNCAN ar trebui sa finalizeze incorporarea in reglementarile din Romania a cerintelor privind managementul accidentelor severe si, daca este posibil, a unor obiective de siguranta calitative si cantitative in legatura cu protectia populatiei.

Directorul CNE Cernavoda, Ionel Bucur, declara la 25 ianuarie pentru Agerpres ca, in urma rezultatelor la testele de stres, centrala nucleara din Romania este printre cele mai sigure din lume si ca riscul producerii unui accident nuclear similar celui de la Fukushima este inexistent.

×