x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seful AVAS demisioneaza

Seful AVAS demisioneaza

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    08 Sep 2005   •   00:00
Seful AVAS demisioneaza

Presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea (foto), si-a anuntat ieri demisia din fruntea acestei institutii. Desi a invocat motive "absolut personale", explicatiile lui Zbarcea nu au ocolit cuvantul "presiuni". "Trebuie sa fie clar ca nu presiunile au stat la baza deciziei mele. Au existat, intr-adevar, de-a lungul timpului incercari de a mi se induce o opinie sau de a lua vreo decizie", a explicat el, adaugand ca nu au venit din partea Presedintiei sau a primului-ministru. Pentru Jurnalul National, Zbarcea a declarat ca astfel de presiuni au venit fie din mediul politic, fie din cel economic. "Am primit tot felul de telefoane din toate zonele, cand cineva a incercat sa obtina o reesalonare de datorii, dar poate ca in orice societate se poate face lobby pentru X sau pentru Y", ne-a declarat Zbarcea.

DURERI DE FICAT. Fostul presedinte al AVAS a invocat in schimb faptul ca functia detinuta pana ieri a fost extrem de solicitanta. "Am fost expus la un stres continuu. In asemenea situatii ajungi la insomnii, dureri de stomac si de ficat", si-a explicat Zbarcea situatia. "Pana la 1 ianuarie nu vreau sa mai fac nimic pentru ca sunt foarte obosit. Apoi o sa ma intorc in mod sigur in mediul privat", ne-a declarat fostul sef al AVAS. Pana la numirea unui nou presedinte, conducerea institutiei va fi asigurata interimar de vicepresedintele AVAS, Giliola Ciorteanu.

APROPIERE. Inainte de numirea sa ca presedinte al AVAS, Gabriel Zbarcea i-a fost consilier premierului Calin Popescu Tariceanu, relatia lor apropiata fiind cunoscuta. Surse guvernamentale spun ca intelegerea cu premierul a fost aceea de a i se acorda acest mandat pentru o perioada scurta de timp, pentru a fi lasat apoi sa se ocupe de afacerile personale. Aceleasi surse spun si ca presiunile despre care vorbeste Zbarcea tin de numirile si demiterile din anumite Consilii de Administratie si AGA ale unor societati ramase in portofoliul statului. Tartorii presiunilor ar veni din anturajul primului-ministru, respectiv consilierul acestuia, Vlad Moisescu, si seful cancelariei, Aleodor Francu.

"AFACEREA" BCR. Sursele citate spun ca Zbarcea se afla intr-un "usor conflict de interese", avand in vedere ca fostul sau coleg si nasul sau de cununie, Florentin Tuca, reprezinta Deutsche Bank, principalul favorit in procesul de privatizare a BCR. Zbarcea a fost avocat asociat la Musat, pe vremea PSD, cand firma a fost implicata in multe dintre privatizarile APAPS. Certat cu Musat, Zbarcea demisioneaza si este adus in Guvern de Tariceanu, a carui sotie a fost si ea angajata la Musat. Intre timp, nasul sau, Florentin Tuca, isi face propria firma, "Tuca si Asociatii", la care spun sursele citate ar urma sa se duca si Zbarcea. Tuca nu ne-a infirmat ieri posibilitatea. "O sa vorbim despre acest lucru peste vreo jumatate de an. Deocamdata, Gabi vrea sa plece intr-o vacanta, sa se refaca", spune Tuca. El sustine insa ca reprezentarea Deutsche Bank de catre firma sa "nu are nici o legatura" cu demisia lui Zbarcea. "Sunt atatea firme care reprezinta banci in privatizarea BCR. Nu stiu daca asta e un motiv. Nu vreau sa comentez", declara Tuca.

×
Subiecte în articol: observator AVAS zbarcea