x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Jandarmeriei Române, cercetat penal în urma violenţelor de la Pungeşti

Şeful Jandarmeriei Române, cercetat penal în urma violenţelor de la Pungeşti

26 Mai 2015   •   16:44
Şeful Jandarmeriei Române, cercetat penal în urma violenţelor de la Pungeşti
Sursa foto: Mircea OLARU / ziaruldeiasi.ro

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au în lucru un dosar în care cercetat este şeful Jandarmeriei Române, generalul Mircea Olaru, dar şi alte persoane cu funcţii de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În acelaşi dosar cu generalul Olaru mai sunt cercetaţi adjunctului Jandarmeriei, Ovidiu Vasilică, dar şi a lui Paul Smântână şi Mihai Carp, şefii inspectoratelor de Jandarmerie, respectiv Poliţie, din judeţul Vaslui, scrie ziaruldeiasi.ro.

Dosarul a fost deschis în urmă cu un an, urmare a unei plângeri înaintate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, potrivit unor documente obţinute de reporterul „Ziarul de Iaşi”.

Ulterior, unitatea de Parchet din Vaslui a disjuns cauza la Parchetul Militar din Iaşi, iar această instituţie a declinat, la rândul ei, cauza către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Militară din Bucureşti.

Acuzaţiile planează asupra „Planului integrat de acţiune” semnat la nivelul Jandarmeriei Române în noiembrie 2013, prin care se stabilea modul de intervenţie al forţelor de ordine în localitatea vasluiană Pungeşti, acolo unde au avut loc proteste faţă de compania americană Chevron.

Acuzaţia adusă lui Olaru este de abuz în serviciu, în sensul semnării respectivului document, folosindu-se de o funcţie pe care nu o avea la momentul respectiv. Planul de intervenţie a fost semnat pe data de 28 noiembrie 2013, Mircea Olaru precizând despre sine că are funcţia de „general”. Cu toate acestea, potrivit unui răspuns al Jandarmeriei, amintit în ordonanţa procurorilor, Olaru a căpătat această funcţie abia pe 1 decembrie 2013, ceea ce îl face suspect de abuz în serviciu în acest caz, potrivit reclamanţilor.

Despăgubiri de un milion de euro

În aceeaşi ordonanţă se mai enumeră şi numele adjunctului Jandarmeriei, Ovidiu Vasilică, dar şi a lui Paul Smântână şi Mihai Carp, şefii inspectoratelor de Jandarmerie, respectiv Poliţie, din judeţul Vaslui. Aceştia, dar şi alţii, ar fi coordonat direct punerea în practică a respectivului plan de acţiune de la Pungeşti, acolo unde au avut loc violenţe între protestatari şi jandarmi. De asemenea, mai mulţi jandarmi care ar fi agresat manifestanţii sunt cercetaţi. Este vorba de forţe de ordine din judeţele Bacău şi Vaslui. Grupul de Rezistenţă de la Pungeşti s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de un milion de euro, invocând suferinţele suferite de protestatarii care au fost loviţi de jandarmi în localitatea vasluiană.

Într-un răspuns remis „Ziarului de Iaşi”, reprezentanţii Jandarmeriei Române preciează următoarele: „Acţiunea integrată a forţelor de ordine, din cadrul MAI, desfăşurată în zona localităţii Pungeşti, judeţul Vaslui, s-a realizat conform legislaţiei în vigoare şi a vizat prevenirea tulburării ordinii şi siguranţei publice, asigurarea respectării legii şi apărarea prin mijloacele prevăzute de lege a proprietăţii publice şi private, pe fondul organizării şi desfăşurării unor manifestaţii de protest”.

×