Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, a fost reţinut, luni seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, el fiind acuzat de mai multe fapte penale.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Adrian-Augustin Bărăscu, chestor de poliţie, director al ONPM, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată, el fiind acuzat şi de influenţarea declaraţiilor.
În acelaşi dosar au mai fost reţinute Felicia-Violeta Popa, comisar şef în cadrul aceleiaşi structuri de poliţie, acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare de fonduri, în formă continuată, şi Andreea-Violeta Liţă, psiholog în cadrul ONPM, acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la deturnare de fonduri, în formă continuată.
Procurorii spun că grupul infracţional a fost constituit de Bărăscu, Popa, Liţă şi alte persoane în perioada septembrie - decembrie 2013, la această grupare aderând şi alţii, în intervalul 2014 - noiembrie 2015, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În urma activităţii infracţionale a inculpaţilor, interesele legale ale martorilor incluşi în Program au fost vătămate, Bărăscu şi alţi membrii ai grupării adoptând comportamente 'şicanatorii' la adresa acestora, spun procurorii.
'În contextul amintit, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Program. De asemenea membrii grupului au acţionat şi în direcţia deturnării sumelor de bani cu destinaţia mai sus menţionată către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei, fie în scopul achiziţionării unor bunuri şi servicii inutile ori neperformante', se arată în comunicatul citat.
Potrivit DNA, în perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Bărăscu, în calitate de ordonator terţiar de credite la ONPM, împreună cu alţi doi membri ai grupului, care erau împuterniciţi ai ordonatorului terţiar de credite, au folosit în mod repetat documente şi date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), cu privire la cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora.
Aceste demersuri au condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care ONPM ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor.
De asemenea, Bărăscu şi membrii grupului infracţional sunt acuzaţi că au deturnat, în mod repetat, fonduri alocate protecţiei martorilor.
'În perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al ONPM şi ordonator terţiar de credite, cu ajutorul celorlalţi membri ai grupului, printre care şi inculpatele Popa Felicia-Violeta şi Liţă Andreea-Violeta, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat destinaţia sumei de 264.796,8 lei, alocate protecţiei martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat', spun procurorii.
Potrivit acestora, o parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684,2 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul IGPR din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 195.112,76 lei.
Pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii, Bărăscu şi o altă persoană au întocmit în fals, prin antedatare, în perioada aprilie - decembrie 2014, şase documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei.
De asemenea, la data de 4 august 2015, Adrian Bărăscu a încercat, prin intimidări şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să îl determine pe un subordonat de-al său să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, acestea petrecându-se cu prilejul unor cercetări penale.
'În perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin împreună cu alţi membri ai grupului şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în contextul efectuării unor achiziţii directe (sisteme de supraveghere video şi alarmare) şi luării unor măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar şi sub aspectul asigurării protecţiei efective a martorilor, cu consecinţa prejudicierii, cu suma de 179.778,42 lei, a bugetului destinat protecţiei martorilor şi a vătămării intereselor legale ale martorilor incluşi în Program', se mai arată în comunicatul DNA.
Astfel, cinci societăţi comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179.777,47 lei.
Totodată, şeful ONPM este acuzat, alături de alţi membrii ai grupării, că, în perioada decembrie 2009 - mai 2013, şi-a încălcat în mod repetat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente 'şicanatorii' la adresa martorilor incluşi în Program, acţiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora conferite de includerea în Program.
'În noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Liţă Andreea-Violeta, în calitate de psiholog în cadrul ONPM şi desemnată cu evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program', mai spun procurorii.
Cei trei inculpaţi vor fi prezentaţi, marţi, Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.