Elevii care au absolvit gimnaziul până în anul 2007 inclusiv, dar care nu au promovat testele naţionale sau au absentat pot da acest examen în sesiunea specială din perioada 4-7 februarie.
Elevii care au absolvit gimnaziul până în anul 2007 inclusiv, dar care nu au promovat testele naţionale sau au absentat pot da acest examen în sesiunea specială din perioada 4-7 februarie. Înscrierile vor începe în 21 ianuarie şi vor dura până pe 25 ianuarie. La această sesiune specială sunt aşteptaţi să participe aproximativ 50.000 de copii. De asemenea, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a solicitat inspectoratelor şcolare “să promoveze agresiv” sesiunea specială a testelor naţionale, “pentru a oferi şansa de a intra în liceu tuturor elevilor”. Ministerul le-a recomandat inspectoratelor şcolare să asigure locuri de cazare şi masă elevilor care susţin testele naţionale în alte judeţe decât cele de reşedinţă. Directorii şcolilor vor face publice toate detaliile legate de sesiunea specială a testelor, corect şi la timp, prin afişarea documentelor specifice în şcoli, dar şi prin organizarea de întâlniri cu diriginţii, profesorii şi elevii sau şedinţe cu părinţii. “Fiecare absolvent de gimnaziu care va susţine testele naţionale se va înscrie la şcoala unde a terminat gimnaziul şi de acolo poate primi şi informaţii iar foaia matricolă poate fi ridicată tot de acolo”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional Mihaela Suciu, consilier de imagine al ministrului Educaţiei
SANCŢIUNI. Profesorii care participă la sesiunile speciale ale testelor naţionale sau tezelor unice care nu-şi respectă contractele de confidenţialitate şi care supraevaluează sau subevaluează cu mai mult de 1,50 de puncte vor primi din partea inspectoratelor şcolare judeţene sancţiuni ce pot merge până la excluderea din învăţământ sau se pot alege cu dosare penale. Potrivit Mihaelei Suciu, inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti vor analiza situaţia în termen de 30 de zile de la terminarea depunerii contestaţiilor, consultând profesorii de la comisiile de evaluare şi de la cele de contestaţii şi vor decide sancţionarea celor vinovaţi. Comisia Naţională de Examinare va primi o înştiinţare cu neregulile descoperite până la data de 1 iunie 2008.
SUBIECTELE. pentru această sesiune specială se vor alege din variantele pentru sesiunea din anul 2007 a testelor naţionale, publicate pe site-ul MECT, iar examenul se va organiza potrivit metodologiei în vigoare, aplicată la sesiunile normale. În data de 4 februarie va avea loc prima probă, cea la limba şi literatura română, care va fi urmată pe 5 februarie de proba de limba şi literatura maternă pentru elevii care aparţin minorităţilor şi cea la matematică, în data de 6 februarie. Ultima probă, la istoria românilor sau geografia României, la alegere, va avea loc pe data de 7 februarie. Rezultatele vor fi afişate pe 9 februarie, până la ora 16:00. Contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 11 februarie.