x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sesizările instanţei supreme şi parlamentarilor se judecă pe 24 iunie

Sesizările instanţei supreme şi parlamentarilor se judecă pe 24 iunie

16 Iun 2010   •   00:00

Curtea Constituţională ia în discuţie, în 24 iunie, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justişie şi ale parlamentarilor privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale Guvernului.

Judecătorii Secţiilor Unite de la ICCJ au decis, marţi, să trimită la Curtea Constituţională două sesizări privind neconstituţionalitatea Legii privind neconstituţionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scăderea pensiilor şi a salariilor.

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale în cazul celor două acte normative a fost luată cu majoritatea a 85 din cei 86 de judecători prezenţi la discuţii. Totalul judecătorilor în funcţie este de 113.

Judecătorii Secţiilor Unite de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au luat această decizie după ce au analizat aspecte legate de neconstituţionalitatea proiectelor de acte normative privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Magistraţii arată că legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar are, în realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrângeri ale exerciţiului drepturilor, precum cel la salariu, componentă a dreptului de muncă, cel referitor la ajutorul de şomaj, la pensie şi inaplicabilitatea dispoziţiilor legale privind pensia anticipată şi pensia anticipată parţiala, precum şi o restrângere a exerciţiului dreptului la măsuri de asistenţă socială, concertizată, între altele, în neacordarea ajutoarelor sau a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere ori trecere în rezervă.

În ceea ce priveşte cea de-a doua sesizare, judecătorii ICCJ arată că, în contradicţie cu norma constituţională de la articolul 124, alineat 3 din Constituţie, referitor la independenţa judecătorilor, acest proiect prevede, prin articolele 1, 3 şi 12, eliminarea pensiei de serviciu a judecătorilor, "fără să ţină seama de faptul că, întocmai ca numirea, formarea profesională continuă, evaluarea şi promovarea, pensionarea marchează momentul final al activităţii judecătorului".

Curtea Constituţională a mai primit o sesizare, semnată de 37 de senatori, referitoare la neconstituţionalitatea prevederilor din Legea pentru stabilirea unor măsuri din domeniul pensiilor.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a depus, miercuri, la Curtea Constituţională, împreună cu un grup de parlamentari social-democraţi, sesizarea referitoate la neconstituţionalitatea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.


×
Subiecte în articol: observator