x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sezonul gripei, amânat de coronavirus

Sezonul gripei, amânat de coronavirus

de Monica Cosac    |    07 Sep 2020   •   08:09
Sezonul gripei, amânat de coronavirus

În acest an, sezonul gripal ar putea începe mai târziu față de anii precedenți, este de părere profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Potrivit medicului, fenomenul a apărut datorită măsurilor de protecție, luate peste tot în lume, împotriva COVID-19.

Circulația virusurilor gripale e supravegheată, printr-un sistem global, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Astfel, când în emisfera nordică este vară, este sezon gripal în emisfera sudică, însă în acest an s-a întâmplat un lucru paradoxal: circulaţia virusului gripal a fost de 500 de ori mai mică decât în anii trecuţi, spune Rafila. Asta înseamnă că, în România, sezonul gripal ar putea începe mai tâziu, posibil chiar în decembrie.

„Ăsta este un lucru foarte bun pentru că, pe de o parte permite o bună pregătire a sezonului gripal, vaccinul se poate administra în integralitate, până la debutul sezonului, şi nu ne vom găsi în situaţia în care să facem campanie de vaccinare în plin sezon gripal”, explică preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

×