x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Sfîrşitul erei petrolului este foarte aproape”

“Sfîrşitul erei petrolului este foarte aproape”

de Alexandru Nastase    |    12 Iun 2008   •   00:00
“Sfîrşitul erei petrolului este foarte aproape”

JEREMY RIFKIN  ●  Conferinţă “verde” la Bucureşti
Cel care a prezis că era petrolului se va termina curînd, a conferenţiat ieri la Bucureşti pe această temă în faţa publicului român. Conferinţa are loc într-un moment potrivit, cînd omenirea trebuie să rezolve o criză alimentară şi cotaţii record pentru barilul de petrol.



JEREMY RIFKIN  ●  Conferinţă “verde” la Bucureşti
Cel care a prezis că era petrolului se va termina curînd, a conferenţiat ieri la Bucureşti pe această temă în faţa publicului român. Conferinţa are loc într-un moment potrivit, cînd omenirea trebuie să rezolve o criză alimentară şi cotaţii record pentru barilul de petrol.

Jeremy Rifkin este preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltare Economică din Statele Unite ale Americii. Pe lîngă activitatea din ţara natală, Rifkin a lucrat pe parcursul ultimilor 20 de ani şi pentru guverne sau politicieni europeni, avînd preponderent funcţia de consilier. Puţin cunoscut publicului român, americanul, economist la origine, s-a făcut remarcat încă din 1977 cu lucrări împotriva revoluţiei industriale bazate pe combustibili fosili. Teoria sa, considerată de mulţi revoluţionară, dar contestată în egală măsură, este aceea că omenirea se apropie cu paşi repezi de sfîrşitul erei combustibililor fosili şi că energia va fi asigurată în viitor cu ajutorul hidrogenului regenerabil. Acesta ne va pune în mişcare automobilele, avioanele şi va deveni principalul “carburant” folosit în industrie. Născut în 1943 în Colorado, Jeremy Rifkin a vorbit despre toate acestea publicului român la Forumul “Mediul – între prezent şi viitor”, desfăşurat ieri şi alaltăieri la Bucureşti.

NOI CĂI ENERGETICE. “În această perioadă a apusului erei combustibililor fosili, cele 27 de state ale Uniunii Europene fac eforturi importante pentru ca stocurile rămase să fie utilizate cît mai eficient şi încearcă să limiteze cît mai mult emisia de dioxid de carbon prin utilizarea energiei verzi”, a arătat Rifkin. Expertul american consideră că fiecare guvern trebuie să exploreze noi căi de producere a energiei şi noi modele economice, cu obiectivul de a reduce cît mai mult emisiile de substanţe nocive. În cadrul intervenţiei sale de la Bucureşti, Jeremy Rifkin a discutat despre A Treia Revoluţie Industrială, bazată pe forme alternative de producere a energiei, precum cea solară, eoliană, hidrologică, geotermală. “Este important să creăm un loc unde vor putea trăi şi copiii noştri, să înţelegem că fiecare dintre noi poate face cîte ceva pentru salvarea mediului, la nivel individual”, a arătat Ionuţ Georgescu, reprezentantul organizatorilor.

FORUM. Printre subiectele abordate la Forumul “Mediul – între prezent şi viitor” s-au mai numărat reciclarea deşeurilor, Delta Dunării şi biodiversitatea, energia regenerabilă, cercetarea şi noile tehnologii, schimbările climatice şi poluarea, CSR-ul şi Green Acquisition. Manifestarea desfăşurată la Bucureşti este considerată drept unul dintre cele mai importante evenimente “verzi” ale anului.

EFORTURI

“27 de state UE fac eforturi importante pentru ca stocurile rămase să fie utilizate cît mai eficient şi încearcă să limiteze cît mai mult emisiile de dioxid de carbon prin utilizarea energiei verzi”
Jeremy Rifkin - preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltare Economică SUA

Doar 41 de ani

Rezervele certe de petrol la nivel mondial au stagnat în 2007, în timp ce producţia a scăzut cu 0,2%, acesta fiind primul declin înregistrat după anul 2002, potrivit datelor publicate ieri de grupul britanic de petrol şi gaze BP, transmite Reuters. Volumul rezervelor de petrol, de 1,24 mii de miliarde de barili, este suficient pentru a menţine producţia la nivelul actual timp de peste 41 de ani, potrivit raportului pe 2008 al BP referitor la piaţa mondială a energiei. Datele prezentate de BP subliniază necesitatea majorării producţiei şi a rezervelor certe, pentru a acoperi cererea în creştere. Preţul petrolului se află în creştere din anul 2002, iar săptămîna trecută a atins nivelul record istoric de 139,12 dolari pe baril. Consumul de petrol la nivel mondial a crescut anul trecut cu 1,1%, uşor sub media din ultimii zece ani.

×
Subiecte în articol: verde! rifkin