x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Si-au cladit cariera distrugand un om

Si-au cladit cariera distrugand un om

07 Mai 2004   •   00:00

Cei care au contribuit la intemnitarea lui Marcel Tundrea ocupa, in prezent, functii importante in institutiile de cercetare penala sau instantele judecatoresti. Cei care l-au batut pe Tundrea in camerele de arest au primit, de-a lungul celor 12 ani, distinctii de onoare pentru profesionalismul de care au dat dovada si au fost avansati in grad.

GABRIELA MLADIN

Dupa eliberarea lui Tundrea incep sa iasa la iveala nu doar „gaurile" din dosarul in baza caruia a fost aruncat dupa gratii, ci si obiceiurile de militian ale celor care l-au anchetat pe acuzat.

„Eu faceam ce spuneau altii"

Primul care l-a „anchetat" cu pumnul pe Marcel Tundrea a fost Ion Mirulescu, in 1992 fiind sectorist in zona Pojogeni-Gorj. In cei 12 ani, politistul a terminat Facultatea de ºtiinte Juridice si a fost avansat la gradul de inspector principal. De la Pojogeni, din simplu sectorist, Mirulescu a ajuns sa lucreze in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Gorj, la Serviciul Judiciar. Despre acesta, Marcel Tundrea spunea ca l-a batut cu pumnii, cu picioarele si cu bastonul de cauciuc. Dupa prima „ancheta", arestatul a pierdut primul dinte. Intrebat daca isi mai aminteste cate lovituri i-a aplicat lui Tundrea, inspectorul principal Ion Mirulescu a declarat: „Eram un simplu sectorist, nu ma ocupam cu investigatiile in teren. Am fost chemat de sefii mei sa particip la arestare pentru ca eu cunosteam zona, vecinii. Aflasem ca Marcel Tundrea venise cu trenul de la Targu-Jiu si ne-am mobilizat pentru a-l ridica. Eu faceam ce spuneau altii. Nu l-am lovit pe acesta. Sa fim seriosi, eu am 1,70 m, Tundrea are vreo 2 m inaltime, cum puteam sa-l bat? Acum, fac baza de mine colegii. Ma intreaba, cum ai facut, ma, te-ai ridicat pe scaun ca sa-l lovesti?".

„Pulanul", ca instrument de convingere

Celalalt politist care a continuat „ancheta cu pulanul" a fost Emanoil Ghimis. Acesta i-a rupt trei coaste, dupa loviturile aplicate. In aceea vreme, Emanoil Ghimis lucra la Serviciul cercetari penale si avea gradul de locotenent colonel. Acum, Ghimis este comisar-sef si a iesit la pensie, incasand pe luna aproximativ 20 de milioane de lei. De cand Tundrea a iesit din puscarie, comisarul-sef in rezerva Ghimis este de negasit. Familia politistului spune ca acesta nu poate fi gasit intrucat vine tarziu acasa. Vecinii spun insa ca Ghimis a disparut de cand Tundrea a iesit din penitenciar.

Destinul membrilor completului de judecata

Completul de judecata care l-a condamnat prima data pe Marcel Tundrea a fost format din doi judecatori si un procuror. Unul dintre judecatori, Gheorghe Bistreanu, presedinte al completului care l-a condamnat pe Tundrea, a fost si vicepresedinte al Tribunalului Gorj. El a decedat intr-un Spital din Craiova, suferind multi ani de leucemie. Judecatoarea Elena Popescu a spus si ea „da" pentru condamnarea lui Tundrea la 25 de ani inchisoare. Acum, judecatoarea are pretentii sa ajunga presedinta Tribunalului Gorj, ea si-a depus dosarul pentru a fi numita in functie.

Acuzator acuzat

Procuror de sedinta, in 1992, a fost Janeta Cosmulescu, care acum ocupa functia de sef al Sectiei Judiciare. Procurorul Cosmulescu a fost implicat intr-un scandal la inceputul acestui an, cand presa a relatat ca a talharit o tanara, despre care se spune ca ar fi amanta sotului sau.

Procurorii gorjeni ar putea fi cercetati

Ministerul Justitiei a transmis ieri ca va declansa imediat cercetari ale magistratilor care au instrumentat dosarul de viol si crima a lui Marcel Tundrea, daca se va constata existenta unei erori judiciare.
MIRUNA PASA

Potrivit comunicatului, cererea de revizuire solicitata in acest caz a fost deocamdata admisa in principiu de Tribunalul Gorj. Acum trei zile Marcel Tundrea a fost pus in libertate, dupa 12 ani de inchisoare, pentru ca instanta a decis suspendarea executarii pedepsei pana cand cazul va fi pe deplin lamurit.

NOI EXPERTIZE. Decizia judecatorilor s-a bazat pe raportul de expertiza genetica al Institutului de Medicina Legala „Mina Minovici", care a exclus posibilitatea ca Tundrea sa fi fost autorul violului si al crimei. Comisia Superioara Medico-Legala a considerat insa ca ar putea exista unele neclaritati cu privire la prelevarea si conservarea probelor pe baza carora au fost facute testele ADN care il dezincrimineaza pe Tundrea si a recomandat exhumarea victimei pentru probe indubitabile.
Cazul va continua sa fie discutat pe 18 mai.
×
Subiecte în articol: observator tundrea marcel tundrea