x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SIDA cailor - "Firmele ar fi trebuit sa stie legea"

SIDA cailor - "Firmele ar fi trebuit sa stie legea"

de Florina Zainescu    |    Sidonia Silian    |    11 Ian 2007   •   00:00

Procesul de despagubire a taranilor proprietari de cai suferinzi de SIDA a pornit prost inca de la demararea programului pentru eradicarea acestei boli. Fostul presedinte al ANSVSA, Ioan Agafitei, s-a intalnit cu toti exportatorii de cabaline, spunandu-le sa puna umarul la sacrificarea cailor. Fara a le prezenta insa si metodologia corecta de lucru, in urma careia taranii ar fi putut fi despagubiti.

TUPEU - Responsabil de imposibilitatea despagubirii taranilor, Agafitei acuza
Bogdan Iurascu/JURNALUL NATIONAL
NEPASARE. Autoritatile nu au informat ca este interzisa comercializarea cailor bolnavi de sida

Procesul de despagubire a taranilor proprietari de cai suferinzi de SIDA a pornit prost inca de la demararea programului pentru eradicarea acestei boli. Fostul presedinte al ANSVSA, Ioan Agafitei, s-a intalnit cu toti exportatorii de cabaline, spunandu-le sa puna umarul la sacrificarea cailor. Fara a le prezenta insa si metodologia corecta de lucru, in urma careia taranii ar fi putut fi despagubiti.

In luna noiembrie 2005, in perioada in care autoritatile s-au hotarat sa ia masuri in privinta cerintelor UE de eradicare a focarelor de anemie infectioasa din tara, fostul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Ioan Agafitei, s-a vazut cu reprezentatii firmelor exportatoare de carne de cal, cu scopul de a-i ruga sa ajute la eradicarea acestei boli.

"M-am intalnit cu exportatorii de cabaline si le-am spus situatia din tara. Ca sunt multi cai bolnavi de SIDA si ca acestia trebuie sa fie sacrificati si ucisi, date fiind cerintele UE. Si sa ma ajute in sensul acesta", ne-a declarat Agafitei. Acesta a recunoscut ca nu a informat firmele despre prevederile legale pe care ele ar fi trebuit sa le fi respectat, pentru ca taranii proprietari de cai bolnavi de SIDA, odata luandu-le animalul si sacrificandu-l, sa poata fi despagubiti de stat. "Nu era de datoria directorului ANSVSA sa le spuna firmelor si prevederile legale de care ar fi trebuit sa tina cont pentru ca oamenii sa poata fi despagubiti. Adica sa nu se produca un schimb de proprietate, ci taranii sa le fi facut doar o imputernicire firmelor. Firmele ar fi trebuit sa aiba juristi, sa consulte legea si sa gaseasca singuri o solutie legala", a fost punctul de vedere al lui Agafitei. In opinia sa, el a avut obligatia doar sa vegheze sa-si "faca bine treaba medicii veterinari, adica sa recolteze sange de la cai, ca sa-i poata depista pe cei bolnavi, cei care urmau a fi sacrificati". Si "nu" sa fie atent daca se produce un transfer de proprietate intre taranii proprietari de cai bolnavi de SIDA si firmele intermediare.

REACTII. Replicile la afirmatiile fostului presedinte ANSVSA nu au intarziat sa apara. Maria Lamota, actionar al firmei SC EUROPEENE SRL, ne-a spus: "Ei ar fi trebuit sa aiba juristi, nu noi, pentru ca este programul lor, nu al meu. Ei nu au juristi la ANSVSA?! Eu n-am facut decat ce mi s-a spus. Sa iau caii oamenilor si sa-i duc la abator". Aceasta a mai adaugat ca, "intrucat abatoarele romanesti nu au clienti carora sa le vanda carnea de cal si deci nu sunt interesate sa cumpere o astfel de carne, a cautat o firma din Franta careia sa-i vanda carnea". Firma care i-a si trims banii pe care sa-i dea taranilor pe cai. "Eu nu am luat nimanui caii cu japca. Eu am fost chemata ca sa ajut la eradicarea bolii. Si am cautat un client in Franta ca sa pot face asta. Si le-am dat oamenilor pretul stabilit de ANSVSA: 0,25 euro pe kilogram."

Va reamintim ca platile de despagubiri pentru taranii care si-au sacrificat caii bolnavi de anemie infectioasa au fost sistate, intrucat ministerul a sesizat niste nereguli la intocmirea dosarelor acestora. Una dintre nereguli este transferul de proprietate ilegal, legea interzicand comercializarea acestor animale, intre taran si firma intermediara. Planul pentru eradicarea accelerata a anemiei infectioase ecvine pe teritoriul Romaniei, aprobat prin Ordinul ministrului nr. 686/2003, prevede negru pe alb ca este interzisa comercializarea cailor bolnavi de anemie infectioasa.

ARUNCAREA PISICII
"Nu era de datoria directorului ANSVSA sa le spuna firmelor si prevederile legale de care ar fi trebuit sa tina cont pentru ca oamenii sa poata fi despagubiti. Firmele ar fi trebuit sa aiba juristi, sa consulte legea si sa gaseasca singuri o solutie legala"
Ioan Agafitei
fost presedinte ansvsa
×
Subiecte în articol: observator bolnavi sida trebuit ansvsa